iyimi boyle bilgi sitesi

Hosting Nedir ve İyi Bir Hosting Nasıl Olmalıdır

Bilim ve Teknoloji 8 Ekim 2015
Hosting Nedir ve İyi Bir Hosting Nasıl Olmalıdır

Bir site açacaksanız ilk yapmanız gereken şeylerden birisi de hosting hizmeti almaktır. Hosting, bir web sitesinde yayınlanmak istenen bilgilerin barındırıldığı yerdir. Başka bir deyişle; sayfaların, resimlerin, videoların, php dosyalarının, html dosyalarının ve database bilgilerinin tutulduğu ve kontrol edildiği yerdir. Hosting firması sitenizin tüm dosyalarını 24 saat kesintisiz açık olan bilgisayarlarında tüm dünyanın hizmetine sunar. Hosting işlemlerini yapan bu bilgisayarlara web sunucu denir. Sitenin verilerini saklama ve yayınlama işlemine ise web hosting denir.

Bir Hosting Firmasında Olmazsa Olmaz Gereksinimler

1- Depolama Alanı: Sitenizin resimlerinin ve dosyalarının saklandığı depolama alanının boyutu çok önemlidir. Depolama alanınız ne kadar büyük olursa o kadar çok bilgiyi sitenizde barındırabilirsiniz. Sitenizin ihtiyaç duyacağı depolama alanının büyüklüğü sitenizin türüne göre değişir. Örneğin bir flash oyun siteniz varsa size oldukça büyük bir depolama alanı gerekir. Çünkü oyunlar swf dosyalarıdır. 1000 oyunlu bir flash oyun sitesi oldukça yüksek gigabyte depolama alanına ihtiyaç duyacaktır. Ama bir blog sitesi veya kişisel basit az içerikli bir site için depolama alanının çok büyük olmasına gerek yoktur.
2- Bant Genişliği Giriş ve Çıkış Trafiği: Sitenizin hiti artıkça ihtiyaçları da artacaktır. Anlık online sayınız yükseldikçe hosting firması yeterli bir trafik gücü sağlamalıdır. Eğer anlık online sayısına yeterli tepki veremezse sitede yavaşlamalar olur hatta site çökebilir.
3- Sunucu İşletim Sistemi Tipi: Web sunucu görevini üstlenen bilgisayarın işletim sistemi de oldukça önemlidir. Genellikle linux tercih edilir. Bende sahibi olduğum 6 sitede linux işletim sistemini kullanan hosting paketlerini kullanıyorum. Linux dışında isteyen web sitesi sahipleri Windows, Unix, Centos, Redhat, FreeBSD kullanabilir.
4- Güvenlik Sertifikası: Güçlü bir siteniz varsa bol bol düşmanlarınız olacaktır. Sürekli sizi hacklemek isteyen rakipleriniz olacaktır. Size dos atakları ve daha birçok hack yöntemi ile saldırmak isteyeceklerdir. Bu gibi saldırılara karşı hosting firmanız sizi korumalıdır. Host firmanızla barındırma anlaşması yaptığınızda güvenlik önlemleri için ayrıca görüşmenizi öneririz.
5- Server Side Scripts: Sitenizdeki dosya ve komutların düzenli bir şekilde çalışması için ASP. PHP gibi yazılım dillerinin güncel sürümleri yüklü olmalıdır.

6- Veri Tabanı Desteği: Sitenizin en önemli bilgileri veri tabanında tutulur. MySQL, MSSQL, Access gibi yazılımlar son sürümleri ile sorunsuz olmalıdır.
7- Admin Paneli: Plesk, cPanel, Entrenix gibi paneller sitenizi kontrol etmenizde gerekli araçlardır. Eğer güçlü bir siteniz varsa bu panelleri lisanslı bir şekilde kullanmanızı öneririz.

Host Barındırma Türleri

1- Shared Hosting:  Paylaşımlı hosting türüdür. Bu hosting paketi, tek bir web sunucusu üzerinde, sunucunun bant genişliği ve fiziksel gücüne göre fazla sayıda site barındırılmasıdır. Güçlü bir web sunucusu 1000’e yakın siteyi rahatlıkla barındırabilir. Bu host paketi en ucuz hosting hizmetidir. Bu host paketinde hesabınızda bir adet site barındırabilirsiniz. Düşük hitli siteler için bu paket başlangıç olarak önerilebilir. Örneğin günlük 1000- 5000 ziyaretçisi olan bir site bu hizmetten yararlanabilir.
2- Reseller Hosting: Bayi hosting olarak da bilinen bu host paketinde tek bir web sunucu bilgisayar yine yüzlerce siteye tek başına hizmet verir. Ama paylaşımlı hostinge göre en önemli farkı, bu host paketinde tek bir hesapta dilediğiniz kadar site açıp barındırabilirsiniz. Eğer birden çok siteniz varsa bu paketi kullanmak en akılcı yöntemdir. Paylaşımlı host sistemine göre daha hesaplı ve daha kalitelidir. 10000-50000 arası günlük hiti olan siteler için uygun bir host paketidir.

3- Dedicated Hosting: Kiralık Sunucu paketidir. Bir web sunucusunu tek bir site için kiralanmasıdır. Büyük bir siteniz varsa ve günlük ziyaretciniz 100 bin ve üzeriyse bu paketi kullanmanız gerekir. Reseller paket ve paylaşımlı paket ihtiyaçlarınızı karşılayamaz. Bu yüzden güçlü siteler kiralık sunucu kullanırlar. Ortalama bir dedicated hosting maliyeti aylık 400-500 tl civarıdır.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.