iyimi boyle bilgi sitesi

Hamilelikte Kabızlık Problemi

Anne ve Çocuk 1 Ocak 2018
Hamilelikte Kabızlık Problemi

Birçok kadının çocukluktan itibaren düşüncesi anne olmaktır. Bu düşünce gerek yetiştiriliş biçiminden gerekse yapısal olarak yani yaratılış gereği var olan bir düşüncedir. Ergenlik dönemi sonrasında ise vücut hormonal olarak hamileliğe hazır duruma gelmekte ve yirmili yaşlardan itibaren anne olma düşüncesi birçok düşüncenin önüne geçmektedir. Anne adayı olan her kadının hayali sorunsuz bir hamilelik süreci geçirmek ve dokuz ayın sonunda hem kendinin hem de bebeğinnin sağlığı yerinde olacak şekilde bu sürecin sonlanmasıdır. Ancak hamilelikten kaynaklı bazı hormonal değişimlerin sonucunda ufak tefek problemler meydana gelebilir elbette. Bunlardan biri de kabızlık problemidir.

Özellikle hamilelikte artan progesteron hormonu ile birlikte kullanılan vitamin ve mineral takviyeleri (örneğin demir takviyesi) kabızlık problemini tetiklemektedir. Peki bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz? Sizlere bu konuda yardımcı olmaya çalışacağım.

!!! Ancak burada yer alan bilgileri doktorunuzla görüşmeden kesinlikle uygulamayınız.

İlk olarak beslenme düzeninize dikkat etmelisiniz.

* Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren beslenme düzeninize dikkat etmeye başlarsınız zaten ama kabızlık problemi olduğunda ekstra bir çaba sarf etmeniz gerekmektedir. Bunların başında ise su tüketimi gelmektedir. Günlük 2 litrenin üzerinde su tüketmeniz gerekmektedir. Eğer yeterli miktarda suyu tüketemiyorsanız meyve suyu, komposto gibi sıvı içeceklerle takviye yapabilirsiniz.

* Öğünlerde lifli gıdalara ağırlık vererek sebze ve baklagil tüketmek yararınıza olacaktır. Et ve et ürünlerini hamilelik boyunca tüketmeniz gerekmektedir. Ancak bu dönemde ağırlığı özellikle zeytinyağı ile yapılan sebzelere vermelisiniz.

* Süt ürünlerinde ise sütten ziyade yoğurt, ayran, peynir yemeniz daha iyi olacaktır. Çünkü süt çoğu kişide gaz problemi yaratmaktadır.

* Bunun yanı sıra aslında hayatınızın her döneminde olduğu gibi hazır gıdalardan yani abur cubur ve fast food tüketiminden kaçınmalısınız. Ara öğünlerde abur cubur yerine meyve tüketimine özen göstermelisiniz. Meyvelerde ise muz ve şeftaliden ziyade mevsimine göre kayısı veya kayısı kurusu, erik veya erik kurusunu tercih edebilirsiniz.

* Beyaz ekmek yerine tahıllı ekmeklerin tüketilmesi tavsiye edilir.

İkinci olarak hareketsizlikten dolayı da kabızlık problemi ortaya çıkmaktadır.

* Özellikle kilo alımının hızlandığı dönemlerde hareketler iyice kısıtlanmaktadır. Ancak hafif hızda günlük yarım saat kadar yürüyüş yapmanız yararlı olacaktır. Riskli gebelik dönemi geçiriyorsanız yürüyüş yapmak konusunda doktorunuzla görüşmelisiniz.

* Özellikle riskli gebeliklerde hareket çok az olduğu için sadece beslenme düzeninize dikkat etmeniz bu problemi çözmemektedir. Bu durumda genel olarak doktorlar ilaç kullanımına başvurmaktadır. Böyle durumlarda en çok tavsiye edilen ise belirli dozlarda ozmotik etkili şuruplardır. Ancak bunu mutlaka doktorunuzla görüşerek onun tavsiye ettiği dozda kullanmalısınız.

* Bir diğer seçenek ise magnezyum takviyeleridir. Gece yatmadan önce alınan magnezyum takviyeleri de kabızlığa çözüm olmaktadır. Yine bir ilaç kullanımı söz konusu olduğundan dozları ve kullanımı için mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.