iyimi boyle bilgi sitesi

Hamam Böcekleri Hakkında 10 İlginç Bilgi

İlginç Bilgiler 30 Haziran 2016
Hamam Böcekleri Hakkında 10 İlginç Bilgi

Hamam böcekleri, yaklaşık 300 milyon yıldır her koşulda yaşamayı başarabilmiştir. 6 farklı familyada yaklaşık 4.500 tür bulunmaktadır. Hamam böcekleri, 2.000 metreden daha yüksek yerler ve kutup bölgeleri dışında, dünyanın her yanında bulunurlar. Çok farklı ortamlara adapte olup yaşayabilir, fakat en çok bina içlerinde nemli ve ılık ortamları tercih eder.

1- Aslında son derece sosyal böceklerdir: Salgıladıkları feromonlar ve bıraktıkları dışkıları vasıtasıyla diğer hamam böceklerine su ve besin kaynakları ile yuvalarının yerini işaret ederler. Dokunsal ve kimyasal iletişim kurarlar.

Yapılan bir bilimsel araştırmada 50 adet hamam böceği birbiriyle bağlantılı 3 adet 40 böcek kapasiteli odacıklara bırakılmıştır. Bir süre sonra hamam böcekleri 2 odaya 25’er adet olarak yerleşmişler ve 3. odayı boş bırakmışlardır. Odacıkların kapasitesi 50’nin üzerine çıkarıldığında ise şaşırtıcı bir şekilde tüm böcekler tek bir odaya toplanıp diğer 2 odayı boş bırakmışlardır.

2- Alkol düşkünüdürler: Hamam böceğinin alkollü içeceklere karşı ilgili olduğu görülmüştür. Özellikle biraya ilgisi olduğu gözlemlenmiştir. Alkol ve glukoz karışımının onları cezbettiği düşünülüyor.

3- Dünyanın en dayanaklı böceklerinden biridir: Hamam böcekleri, kafaları olmadan 2 hafta boyunca yaşayabilirler çünkü beyinleri ayaklarındadır. Hamam böceklerinin segmentli vücut yapıları vardır. Bu segmentlerde oksijen girişini sağlayan küçük delikler vardır. Yani nefes almak için kafalarına ihtiyaçları yoktur ama ağızları olmadığı için bir süre sonra susuzluktan ölürler. Açlık onları çok etkilemez ama susuzluk onlar için öldürücüdür. Diğer hayati fonksiyonlarını kontrol eden organları ise zaten gövdelerinde yer alır. Bazı türleri hiçbir şey yemeden 1 ay aktif yaşayabilir. Bir hamam böceği sadece posta pulu arkasındaki zamkla beslenerek hayatta kalabilir. Hamam böcekleri su altında yarım saate kadar boğulmadan yaşayabilirler. İnsana kıyasla radyasyona 15 kat daha dayanıklıdırlar.

4- Kendi vücutlarından daha dar alanlarda yaşayabilirler: Hamam böcekleri çok küçük yerlere bile girebilirler. Tüm hamam böceklerinin dokunmaya karşı müthiş duyarlı tüyleri vardır. Bunlarla sığınacakları yeri algılamaya çalışarak bu bölgelere yavaş yavaş sürünerek yerleşirler.

5- Ne bulursa yer: Ölü böcekleri, kağıtları, bezleri, yemek atıklarını, sabunları, ahşap parçaları, saç kıllarını afiyetle tüketirler. Zahmetsiz bir evcil hayvan beslemek istiyorsanız, hamam böceklerini besleyin. Ne bulursa yer ve çok dayanıklıdır. Hatta ilgi de istemez. Yemek öğünlerine dikkat etmeniz gerekmez. Gidin tatil yapın komşuya emanet etmenize de gerek yok. Her ortamda işini bilir.

6- Gruplar halinde yaşıyorlar: Eğer bir hamam böceğine rastlarsanız bilin ki bir yerlerde devamı da vardır. Yazımızın başında da söylediğimiz gibi sosyal hayvanlardır ve birbirleriyle iyi geçinirler. Tabii ortamda yeterli yiyecek varsa.

7- Çok iyi ürerler: Bazı dişi hamam böcekleri için hayatları boyunca tek çiftleşme yeterlidir. Dişiler bir kez çiftleşmeden sonra kendilerine ömür boyu yetecek spermi saklayabilirler. Hatta bazı dişilerin çok ağır koşullar altında, erkek olmadan da üreyebildikleri düşünülmektedir.

8- Hızlı hareket ederler: Saatte 4 kilometre hızla gidiyorlar. Hamam böcekleri vücutlarındaki tüyler sayesinde hava akımlarındaki değişiklikleri algılar ve hemen ortadan kaybolurlar. Koşarken bacakları bir saniyede 27 kez hareket ediyor. Zaten birçoğumuz terlikle hamam böceği öldürmeye çalışırken bu duruma şahit olmuşuzdur.

9- Dünyanın en yaşlı hayvanlarından biridir: Modern hamam böceklerinin 200 milyon yıl önce, bazı basit türlerinin ise 300 milyon yıl önce karbonifer döneminde ortaya çıktığı biliniyor. Dinozorlardan önce onlar vardı ve halen de varlar.

10- Bazı toplumlar bu hayvanı bile yiyorlar: Hamam böcekleri birçok ülkede iyi bir besin kaynağı olması sebebiyle tüketiliyor. Bunun için üretim çiftlikleri de var. Bu son madde biraz iğrenç oldu farkındayım ama insanoğlu da hamam böceği gibi ne bulursa yiyor.

Yorumlar

Yazıya 1. yorum yapılmış.

ARSHI♥SARUN 22 Mayıs 2017

BEŞİNCİ VE ONUNCU ÇOK KOMİK OLMUŞ