iyimi boyle bilgi sitesi

Gebelikte Folik Asitin Önemi

Anne ve Çocuk 10 Temmuz 2015
Gebelikte Folik Asitin Önemi

Folik asit nedir?

Folik asitin içinde hücre yapı taşlarının, kan hücrelerinin, sinir sistemi dokularının oluşumunda ve gelişiminde rol alan çok önemli bir B vitamini çeşididir. B vitaminlerinden olan B9 folikasittir. Özellikle nöral tüp defekti denilen anomalileri engeller.Genetik yapı taşları olan DNA yapımında görev alır.

Neden hamilelik öncesi folik asit almalıyız ?

Hamile kalmadan en az 6 hafta önce folik asite başlayıp hamileliğin ilk 3 ayı boyunca kullanmayı sürdürmemiz gerekir. Normal beslenen bir kadının folik asit günlük gereksinimi 0.18-0.20 mg kadardır. Gebe kalmayı planlayan bir anne adayının günlük folik asit ihtiyacı ise 0.66-0.70 mg’dır. Bu farkı karşılamak için  her gün yarım kilo ıspanak ya da 1 kilo brokoli tüketmemiz gerekir. Bu da neredeyse imkansız olduğu için bunun için üretilmiş folik asit içeren ilaçlar vardır.

Gebelikte folik asitin önemi

Gebeliğin 2. ve 3. haftalarında bebekte merkezi sinir sistemi oluşur ve ardından beyin ve omurilik gelişmeye başlar. Beyin dokusundan başlayıp omuriliği de içine alan bu yapıya nöral tüp adı verilir. Nöral tüpün gelişmesi için folik aside ihtiyaç vardır. Bu nedenle hamilelikte folik asidin günlük alınması gereken miktar artar ve gebelik öncesi ilk 6 haftadan başlayıp gebeliğin ilk 3. ayına kadar folik asit takviyesine ve depolanmasına devam edilir.

Folik Asit alınmadığında ortaya çıkabilecek olası durumlar nelerdir?

Folik asidin anne adaylarındaki amacı ileride doğacak bebekte nöral tüpün oluşumunu ve gelişimini sağlamaktır. Eğer folik asit yeterli olmazsa nöral tüp defekti anomalisi ortaya çıkar. Yukarıda belirttiğimiz gibi nöral tüp 2. ve 3. haftada gelişimini tamamlar. Gelişimin herhangi bir nedenle problemli olması, tüpün herhangi bir bölgesinin açık kalmasına neden olur. Bu duruma nöral tüp defekti anomalisi denir. Bunu engellemek için nöral tüpün yapısına katılan folik asidi önceden depolamaya başlamak gerekir.

Hangi besinlerde folik asit vardır?

Ispanak, brokoli, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, böbrek, baklagiller, kuru yemişler(fındık, fıstık,ceviz, badem), mercimek, çilek…

Ancak sadece bu besinlerin tüketilmesi gebelik döneminde bebekteki anomali riskini azaltmak için yeterli olmaz. Bu yüzden folik asit içerikli ilaçlar kullanmak gerekir.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.