iyimi boyle bilgi sitesi

Evcil Kedilerde Hastalık Belirtisi

Güncel Bilgiler 6 Şubat 2017
Evcil Kedilerde Hastalık Belirtisi

Evlerde birlikte yaşadığımız sevimli dostlarımız olan kedilerimiz bazen hasta olurlar. Masum kedilerimiz konuşamadığı için hasta olduklarını söylemezler. Bu durumda evcil hayvan sahibi olarak kedilerimizin hasta olup olmadığını anlamakta bize düşer. İyimiböyle sitesi olarak bu konuda kapsamlı bir araştırma yaptık. Sonuçları sizlerle paylaşmak istiyoruz. Sizlerde deneyimlerinizi ve bilgilerinizi yorum olarak yazarak bu yazıya katkıda bulunabilirsiniz. Böylelikle kedilerimizin hasta olduğunu birlikte anlayabiliriz.

Kedilerde Hastalık Belirtileri

1- Sebepsiz yere sürekli halsiz ve uyuşuk ise:  Eğer evcil kediniz sevdiği oyunları oynamayı reddediyorsa bu durum bir hastalığın işareti olabilir. Oyun oynamak yerine yere uzanıp halsiz bir şekilde duruyorsa, bu durum kalp hastalığının belirtisi olabilir.  Uyuşukluk, aynı zamanda kene ve pirelenme gibi diğer hastalıkların belirtisi olabilir.

2- Kediniz sürekli saklanıyorsa:  Kediniz sizinle iletişimi kesip evde saklanacak yerler buluyorsa bir hastalığı olabilir. Anormal davranışlar yapması da hastalık belirtisi olabilir. Fiziksel olarak yaralanmış olabilir.

3- Yemek yemeyi istemiyorsa: En önemli hastalık belirtilerinden biri şüphesiz iştahsızlıktır. Kediler hastalandığında iştahsız olurlar. Normalde çok severek yedikleri bir mamayı ya da yiyeceği her zamanki gibi iştahlı bir şekilde yemiyorsa, kedinizi  kesinlikle bir veterinere götürmelisiniz. Özellikle su içmeyi reddetmesi, yaygın görülen hastalıklardan birine yakalanmış olabileceğini gösterir.

4- Kedinizin kuyruğu ayaklarının arasında ise:  Eğer anormal pozisyonlarda duruyorsa, dikkatle gözlemlenmelidir. Kuyruğunun ayaklarının arasında olması, çok acı çektiğinin göstergesidir. Kediniz buna benzer davranışlar sergiliyorsa, böbrek taşı hastalığına yakalanmış olabilir.

5- Kedinizi sürekli kendisini yalıyorsa: Kediler temizlik için kendilerini bazen yalarlar.  Genellikle kendilerini yalayarak temizlendikleri için bu belirtiyi fark etmek biraz zordur.  Eğer belli bir yerde sürekli bunu yapıyorsa, bir kliniğe götürmekte fayda vardır.

6- Şişkinliği, gazı veya kusması varsa:  Bu belirtiler, böceklenme veya sindirim sistemi ile ilgili bir problem olduğu göstergesi olabilir. Kusma ve şişkinlik pankreas sorunu ya da zehirlenme gibi sorunların da belirtisi olabilir.  Sadece şişkinliği varsa boşaltım sisteminde problem olabilir.

7- Nefes darlığı yaşıyorsa: Eğer evcil hayvanınız nefes darlığı yaşıyorsa, bunun sebebi yorucu oyunlar oynaması veya çok hareketli olması değildir. Çünkü kediler oyun oynarken yorulmazlar. Oyun oynarken nefes darlığı yaşıyorsa bu bir sorundan kaynaklanıyor olabilir. Kedinizde kalp hastalığı olabilir. Bazı kediler stresliyken de nefes darlığı sorunu çekebilirler.

8- Tıslama, hırlama ve ağlamaklı miyavlaması varsa: Bu işaretler kedinizin ciddi bir rahatsızlığı olduğunun en belirgin belirtisidir.  Evcil hayvanınız acı çekiyorsa, sizi çok sevse de düşmanca davranabilir. Buna alınıp ondan uzaklaşmayın, neyi olduğunu öğrenmeye çalışın.  Sebebi yüksek ateşle birlikte iltihap hastalığı gibi acı veren hastalıklar olabilir.

9- Kediniz tuvaletini yaparken rahatsız ise:  Birçok kedi tuvalete gitmeden önce miyavlar ki evdeki herkes onun ne yapacağını bilsin.  Eğer tuvaletini yapmadan önce endişeli şekilde kedi kumunun etrafında dolanıyorsa ve rahatsız olduğunu belirtecek sesler çıkarıyorsa, bu bir hastalık işareti olabilir.

10- Başını duvara yaslıyorsa:  Eğer kediniz veya köpeğiniz başını duvara bastırıyorsa, muhtemelen sinir sistemi ile ilgili yolunda gitmeyen bazı durumlar olabilir. Bu durum  enfeksiyon, fiziksel zarar veya tümörün bile belirtisi olabilir.

11- Kemik üzerinde şişkinlik veya kabartı varsa:  Kedinizi severken vücudunu iyice kontrol edin. Buz kabartısı gibi şişkinlik varsa dikkatle inceleyin. Bu basit bir yara da olabilir hatta ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir.

12- Kediniz topallıyorsa:  Ev içinde küçük kazalardan dolayı kediniz toparlayabilir.

13- Kedinizin 3. gözkapağı görünür duruma geldiyse:  Normalde kediler uyuduğunda 3. göz kapağı ortaya çıkar. Ama her zaman bunun olması ve gözün yarısını kapanması durumunda bir sorun olabilir. Bir göz enfeksiyonu sebebi de olabilir.

14- Bağırsak rahatsızlığı veya kabızlığı varsa:  Kronik bağırsak rahatsızlığı veya kabızlık omurilik hastalığı, tümör veya zehirlenme gibi birçok ciddi hastalığın belirtisi olabilir.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.