iyimi boyle bilgi sitesi

Eozinofil (EOS) Nedir ve EOS Neden Yükselir veya Düşer

Sağlık 21 Mayıs 2018
Eozinofil (EOS) Nedir ve EOS Neden Yükselir veya Düşer

EOS NEDİR

Eozinofiller bir akyuvar türüdür ve lökositler başlığı altında incelenir. Lökositler, kendi içinde alt gruplara ayrılır. Birinci grup Agranülositler ve ikinci grup olan Granülositler. Agranülositler grubunda monosit ve lenfosit hücreleri bulunur. ikinci grup olan Granülositler grubunda ise Nötrofiller, Eozinofiller ve Bazofiller bulunur. Tüm lökosit hücreleri, savunma sisteminde görev alırlar. Bu savunma hücreleri bağışıklık sisteminin en önemli  parçalarındandır. Eozinofil hücreleri, bazofil ve monositlerin aksine, daha çok alerjen tehditlerine karşı savaşırlar.

Kısaca EOS yani Eozinofil bağışıklık sisteminde görevli önemli bir hücredir. Kemik iliğinde üretilirler. Vücuda yabancı bir cisim girdiği zaman bağışıklık sisteminin savunma adına ürettiği hücrelerden biridir. Eozinofiller virüs ve bakterilerden çok alerjen maddelerle karşı mücadele ederler.

Normal Eozinofil (EOS) Değerleri Nedir?

Eozinofil EOS Nedir ve EOS Neden Yükselir veya DüşerVücudun önemli savunma hücrelerinden olan Eozinofiller tüm akyuvarların %1-3’ünü oluştururlar.

EOS Normal değeri: Eozinofil sayısının normal değeri bir mikrolitrede 500 hücreden azdır. (< 500 hücre/mcL)
EOS  Hafifi yüksek değer: -500 – 1500 arası hafif yükseklik olarak değerlendirilir.
EOS  Orta yüksek sayılan değerler: 1500 – 5000 arası orta şiddette yükseklik olarak değerlendirilir.
EOS  Çok yüksek değer: 5000 üzerinde ise ciddi ve şiddetli bir durumun söz konusu olduğunu gösterir.

EOS YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR

Kandaki EOS değerinin yükselmesinin birçok sebebi olabilir. Aşağıda EOS yüksekliğine yol açan rahatsızlıkları madde madde sıralayacağız. Bu sebeplere bağlı olarak EOS değerinin yükselmesi kendine özgü belirtileri vardır. Mesela astım hastalarında görülen hapşırma ve nefes darlığı ya da parazitin neden olduğu enfeksiyonlarda görülen karın ağrısı, ishal, ateş ve öksürük gibi. Eozinofil yüksekliğinin belirtileri arasında kilo kaybı, gece terlemeleri, lenf bezi büyümesi, deri döküntüleri, uyuşma ve karıncalanma sayılabilir.

Eozinofil (EOS) Neden Yükselir

Eozinofil hücreleri, metabolizma parazit ve alerjen kaynaklı bir hastalığın etkisi altında iken artar ve bu artış, vücudun bu türde bir tehditle savaşmaya başladığının belirtisidir. Astım ve saman nezlesi gibi benzeri alerjen rahatsızlıklar da eozinofil seviyelerinin artmasına neden olur. Eozinofil, kan tahlillerin de EO yada EOS olarak görülür. Eosinofillerin normal düzeyden yüksek olmasına Eosinofili adı verilir. EOS yüksekliği 3 ana başlık altında incelenebilir.

1- Alerji: Eozinofil yüksekliğinin en önemli sebebi vücudun alerjen bir maddeye maruz kalmasıdır. Alerji durumlarında EOS değerlerinde önemli ölçüde artış olur. Alerji, zararlı olması muhtemel olan veya tamamen zararsız bazı maddelere karşı bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi durumudur. Alerjik tepki esnasında genelde eozinofil yüksekliği görülür. En sık EOS yüksekliğine sebep olan alerjen maddeleri sıralıyoruz:

a– Toz
b– Sigara dumanı
c– Akarlar(çok küçük boyuttaki böcekler)
d– Evcil hayvan tüyleri
e– kirli hava
f– Gluten
h– Süt
ı– Güneş
i– Bahar Nezlesi: Bahar aylarında sıkça karşılaşılan ve çiçek polenleri, güneş gibi faktörlere duyulan alerji ile ortaya çıkan bahar nezlesinde de EOS yüksekliği görülür.

2- Parazitler: Parazit, yaşamak için başka bir canlıya ihtiyaç duyan zararlı canlılardır. Bağırsak kurdu, akciğer kelebeği, askariyaz gibi bazı parazitlerin neden olduğu iltihapların varlığında eozinofil yüksekliği görülür.

3- Diğer faktörler: Bağışık sistemiyle ilgili sorunlarda EOS yüksekliği görülebilir. Bazı hastalıklarda da EOS yüksekliği görülebilir. Bu faktörlerden bazıları şunlardır.

A- Astım: Çok sık görülen astım, vücudun toz ve sigara dumanı gibi etkenler yüzünden bronşlarını daraltmasına neden olan süreğen bir hastalıktır. Yine alerji temelli bir hastalık olduğu için eozinofil yüksekliğine neden olur.

B- Otoimmun Hastalıklar: Egzama, Crohn hastalığı, Lupus ve Ülseratif kolit gibi hastalıklarda EOS yüksekliği görülebilir. Bağışıklık sistemininde oluşan bir sorundan dolayı bazen bağışıklık sistemi sağlıklı vücut hücrelerine karşı saldırır. Bu tip hastalıklara otoimmün hastalıklar denir. Otoimmün hastalıklar eozinofil yüksekliğine yol açabilir.

C- Bazı Hastalıklar ve kanser vakalarında EOS yüksekliği görülebilir: Romatoid artrit (Romatizma), Kronik miyeloid lösemi, Churg – Straus sendromu, Eozinofilik kansızlık, Hodgkin hastalığı, Reflü, Bazı yemek borusu hastalıkları ve İdiyopatik hipereozinofilik sendrom gibi kanser ve hastalık türleri eozinofil yüksekliğine neden olabilirler.

D- İlaç Kullanımı: Amfetaminler (iştah bastırıcılar), pisilyum içeren laksatifler (kabızlık gidericiler), bazı antibiyotikler, interferon ve sakinleştiriciler eozinofil sayısında artışa sebep olabilirler.

EOS YÜKSEKLİĞİ TEDAVİSİ NEDİR

Tam kan sayımı sonrasında EOS değerinin yüksek olması durumunda doktorunuz, öncelikle Eozinofil yüksekliğinin sebebini bulacaktır. Eos yüksekliğine sebep olan sorunu tedavi ettikten sonra Eos değerleriniz tekrar normal değerlerine dönecektir. Bunların dışında günlük hayatımızda bazı şeyleri yaparak EOS değerini normal seviyede tutmaya yardımcı olabiliriz. Eozinofil yükselmesine neden olan alerjik durumlardan uzak durarak EOS değerini düşürebiliriz. Örneğin toza karşı alerjiniz varsa toza dikkat etmeniz gerekir. Veya herhangi bir hayvanın tüyüne karşı alerjiniz tespit edildiyse mümkün olduğunca size alerjen olan etkene yaklaşmamanız gerekir.

Stres, günümüzde birçok hastalığın tetikleyicisi durumundadır. Stres sonucunda oluşan rahatsızlıklar da EOS değerini yükseltebilir. Stres ve endişe verecek ortamlardan ve olaylardan uzak durmak, gerekirse sizi rahatlatacak bazı egzersizler yapmanız EOS seviyesini normalde tutar.

Zencefil ve zerdeçal gibi enfeksiyonu azaltan, bağışıklık sistemini güçlendiren bitkiler ile kendinize takviye yapabilirsiniz. Ayrıca sağlıklı ve organik gıdalarla beslenerek bağışıklık sistemini güçlü tutabilirsiniz. Ev yapımı yoğurt gibi probiyotik besinlere önem vermeniz gerekir. Eğer güneşe karşı bir alerjiniz yok ise haftada iki kez güneşe çıkarak D vitamini üretimini hızlandırabilirsiniz. Eğer alerjiniz var ise D vitamini bazlı bir beslenmeyi düşünebilirsiniz. Çünkü D vitamini düşük olan kişilerde Eozinofil oranı yüksek çıkma ihtimali yüksektir.

Mide problemlerinin Eozinofil oranını yükseltiğini belirtmiştik. Bu yüzden başta alkol, fastfood gıdalar, kahve ve asitli içecekler gibi mideye zarar verecek içeceklerin tüketiminden uzak durmak gerekir. Bunun dışında düşük yağ oranı yiyecekleri tüketmek, kızartmalardan sakınmak son derece faydalı olacaktır.

Eozinofil (EOS) Neden Düşer

Sağlıklı bir vücutta eozinofil sayısının düşük olması beklenir. Çünkü bir saldırı altında değildir ve her şey yolundadır. Sağlıklı bir metabolizma da aslında EOS ile birlikte diğer tüm akyuvar hücrelerinin değeri düşük olması beklenir. Herhangi bir hastalık durumu olmadığında, bu durum son derece normaldir. Fakat alerji veya parazit varlığında EOS değerlerinin yükselmesi gerekir. Bu olması gerekendir. Eğer vücut tehdit altında ama EOS değeri yükselmiyor ve düşük bir seviyede ise bir sorun olabilir. Peki hangi durumlarda EOS değerleri düşebilir.

1-Alkol zehirlenmesi: Alkol zehirlenmesi kısa sürede çok miktarda alkol tüketilince görülür. Bu durum bazen ölümcül olabilir. Hafif sarhoşluk düzeyinde olan alkol zehirlenmesi bile bir miktar EOS düşüklüğü ile sonuçlanabilir.

2- Steroid artışı: Vücudun kortizol gibi bazı tür steroidleri aşırı üretmesi eozinofil düşüklüğüne yol açabilir. EOS düşüklüğüne sebep olabilen bu faktörlere örnekleri aşağıda sıralayalım.

– Aşırı stresli olmak
– Karaciğer fonksiyonlarında bozukluk
– Kortizol salgılayan tümörleri
– Doğum kontrol hapları kullanmak
– Şiddetli karaciğer veya böbrek hastalıkları
– Östrojen ilaçları
– Cushing sendromu
– Kortikosteroid ilaçları
– Bazı böbrek üstü bezi sorunları
– Düşük kan şekeri

EOS yüksekliğine veya EOS düşüklüğüne neden olan sebeplerin tespit edilip tedavi edilmesi çok önemlidir. Sağlıklı bir metabolizma ve bağışıklık sisteminin işleyişi için tedavinin önemi şüphesiz çok gereklidir.

EOS nedir, EOS normal değeri nedir? EOS düşüklüğü veya EOS yüksekliği ne anlama gelir? EOS yüksekliği Belirtileri nelerdir?, EOS düşüklüğü belirtileri nelerdir? gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Sizlerde sorularınızı yorum kısmına yazabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.