iyimi boyle bilgi sitesi

EFT ve Havale Nedir? EFT ve Havale Arasındaki Farklar Nelerdir?

Güncel Bilgiler 29 Ekim 2018
EFT ve Havale Nedir? EFT ve Havale Arasındaki Farklar Nelerdir?

EFT: Elektronik fon transferi kelimelerinin kısaltması olan EFT, işlemi, kurumlar ve bireyler arası para alış verişini internet üzerinden gerçekleştirmenizi sağlar. EFT işlemini bankalardan ya da mobil banka uygulamanız varsa, mobil cep telefonunuzda İnternet üzerinden kolay bir şekilde yapabilirsiniz. EFT ile herhangi bir bankaya para gönderebilirsiniz. Para göndereceğiniz bankaların aynı banka olmasına gerek yoktur.

EFT İşlemi İçin Gereken Bilgiler

Genellikle sadece alıcının İBAN numarası yeterli olmaktadır. Bazı bankalarda Gönderen banka, alıcının bankası ve şubesi ve alıcının hesap numarası gibi bilgiler de gerebilir ama çoğunluk sadece İBAN numarası yeterlidir. Bu bilgileri girdiğiniz andan itibaren paranız işleme alınıyor ve banka tarafından onay süreci başlıyor. İlk olarak yatırdığınız miktar ve hesabınızın yeterliliği kontrol ediliyor eğer herhangi bir sorun yoksa onay veriliyor.

İBAN Numarası Nedir: IBAN, en fazla 34 rakamdan oluşur. IBAN’ın ilk 4 hanesi, iki haneli ülke kodu ve iki haneli kontrol rakamıdır. Kontrol rakamı, IBAN’ın doğru ve geçerli olup olmadığını gösterir. IBAN’ın bundan sonraki kısmı, ulusal banka hesap numarasıdır.

EFT İşlemi İçin Banka Ne Kadar Ücret Kesiyor

Hesabınızda EFT ücreti adı altında bir miktar ücret kesilebilir. Bu ücret bankaların belirlediği kendi ücretlendirme sistemleridir.Bu ücret bazı bankalarda 1 TL olurken bazı bankalarda 3 TL olabilir. Cepten ya da bilgisayardan EFT yaptığınızda, işlem yaptığınız banka maaş aldığınız bankaysa genellikle EFT ve havale ücretlerinden para almaz. Bu durumlarda bedava EFT yapabilirsiniz.

EFT ile Gönderilen Para Alıcının Ne Zaman Eline Ulaşır

Resmi tatiller dışında hafta içi her gün 8.00-17.00 saatleri arasında işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu saatle dışında gönderilen para ertesi güne aktarılıyor.

Havale Nedir

Havale, genel olarak hesaplar arası para gönderme işlemi olarak bilinir. EFT’de olduğu gibi farklı bir bankaya havale işlemi gerçekleştiremezsiniz. Havale işlemleri yalnız aynı bankalar arasında olabilir. Örneğin iş bankasından başka bir iş bankasına gibi. İş bankasından Ak banka havale yapamazsınız. Farklı bankaya para göndermek için EFT yöntemini kullanmanız gerekir. Havale işlemi mektup, bilgisayar, banka yolu ile gerçekleştirilebilir. Havale işleminin gerçekleşmesi için hesap sahibinin onayı gereklidir. Bu onay bankaya ulaştığı andan itibaren işlem başlar. Havale tutarı bankadan bankaya göre farklılık göstermektedir.

Havale İşlemi İçin Gereken Bilgiler

Havale işlemi sadece alıcının İBAN numarası genellikle yeterli olmaktadır. Bazı bankalarda gönderen banka, alıcının bankası ve şubesi ve alıcının hesap numarası gibi bilgiler de gerebilir ama çoğunluk sadece İBAN numarası yeterlidir. Bu bilgileri girdiğiniz andan itibaren paranız işleme alınır. Para anında yollanır.

Havale İşlemi İçin Banka Ne Kadar Ücret Kesiyor

Hesabınızda havale ücreti adı altında bir miktar ücret kesilebilir. Bu ücreti bankalar belirler. Bu ücret bazı bankalarda 1 TL olurken bazı bankalarda 3 TL olabilir. Cepten ya da bilgisayardan havale yaptığınızda, işlem yaptığınız banka maaş aldığınız bankaysa genellikle havale ücretlerinden para almaz. Bu durumlarda bedava havale yapabilirsiniz.

EFT ve Havale Arasındaki Farklar Nelerdir

1– EFT farklı banka hesaplarına para gönderimini sağlar ancak havale aynı bankalar arasında bu işlemi yapar.

2– EFT ücreti genellikle daha pahalıdır, havale ücreti ise daha ucuzdur. Banka maaş aldığınız bankaysa ya da anlaşmanız varsa sizden EFT ve havale parası almayabilir.

3– EFT işlemini sadece mesai saatlerinde yapabilirsiniz. Örneğin cumartesi günü EFT yoluyla para yolladınız, paranız alıcıya pazartesi sabahı mesai saatinde yatar. Havale işleminde ise parayı 7 -24 istediğiniz zaman yollayabilirsiniz. Örneğin pazar günü herhangi bir saat yolladığınız para yarım saat içinde alıcının hesabına geçer.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.