iyimi boyle bilgi sitesi

Edremit Körfezi’ndeki Havran’da Bulunan 10 Farklı Türden 20000 Yarasaya Ne Oldu

Güncel Bilgiler 14 Ağustos 2017
Edremit Körfezi’ndeki Havran’da Bulunan 10 Farklı Türden 20000 Yarasaya Ne Oldu

Yapımına 23 Haziran 1995 yılında başlanan sulama amaçlı Havran Barajı’nın inşaatı tamamlandı. 23 Kasım 2009’da su tutmaya başlayan baraj göl alanı içerisinde kalacak İnboğazı Mağarası, yarasa topluluklarının yaşamı için büyük önem arz etmesi sebebiyle çevrecilerin tepkilerine yol açtı. Edremit Körfezi’nde ki Havran’da bulunan 10 farklı türden 20 bin yarasanın eşleşmek ve yavrularını büyütmek için kullandığı mağara tüm uyarı ve eylemlere rağmen baraj kapaklarının kapanmasıyla su altında kaldı. Çevre ve Orman Bakanlığı, mağaranın sular altında kalacağının kamuoyuna duyurulmasının ardından oluşan tepkilerden dolayı çözüm bulmaya çalıştı. Bulduğu çözüm ise yaklaşık 3 milyon lira harcayarak yapay bir mağara inşa etmek oldu. Balıkesir’in Havran ilçesinde, 2009 yılında su tutmaya başlayan baraj gölü alanı içinde kalan İnboğazı Mağarası’ndaki 20 bin yarasa için yaptırılan yapay mağaraların boş olduğu iddia edildi. 20000 yarasanın barajın su tutması ile doğal mağaralarından koparılıp, sonradan yapılan yapay mağaralara taşınmaya zorlanmasının hayvanları yok ettiğini savunan çevreciler, Orman ve Su İşleri Bakanlığını suçladı.

Çevrecilerin iddiası: Eski mağaralarından ses ve ışıkla işkence edilerek çıkarılan yarasalar, 3 milyon lira harcanarak yapılan mağaranın yüzüne bile bakmadı ve binlerce yılda oluşmuş mağarayla birlikte yok olup gittiler. Şuan barajımız var, elektriğimiz var ama doğal canlı hayatımız yok. Elektriği her şekilde üretebilirsiniz, peki hayatlarını ve yuvalarını kaybeden yarasaları nasıl bir daha geri getireceksiniz. Dünya genelinde insan eliyle yapılan bu katliamların sonunda çocuklarımızı nasıl bir hayat bekliyor. Doğayı korumazsak insanoğlu da yakın zamanda korumasız kalacaktır.

DSİ bu çalışma ile ilgili şu bilgileri kamuoyu ile paylaştı

“İlk günlerde yarasaların tamamına yakını yeni mağaraya geçmiştir. Ancak zaman içerisinde kışlamak üzere daha öncekilerde olduğu gibi uygun olan kışlaklarına ve civardaki mağaralara yönelmişlerdir. Yeni mağarada kış aylarında hiç yarasanın kalmaması, işlevini yerine getiremediği yönünde spekülasyonlara yol açmıştır. Halbuki 2005 yılında ve daha sonrasında yapılan bilimsel araştırmalar, İnboğazı mağarasının kışlamak için yarasalar tarafından tercih edilmediğini fakat çiftleşme yavrulama ve yaz için konaklama yeri olarak çok sayıda yarasanın tercih ettiği bir mağara olduğunu ortaya koymaktadır. Barajın su tutulmasından sonra, Proje İzleme Komisyonu tarafından yerinde yapılan birden fazla inceleme ve sayımlar neticesinde, kışı geçirmek üzere kışlaklarına giden yarasaların, üreme faaliyetleri için yeni mağaraya geldikleri tespit edilmiştir. Yeni mağaranın çeşitli kesimlerinde, bireysel ve koloni halinde 5 türe ait çok sayıda yarasanın bulunduğu görülmüştür. Geçen sürede birkaç türe ait çok sayıda yarasanın daha mağaraya geldiği görülmüştür. DSİ, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel müdürlüğü gibi çeşitli kuruluşlar ve üniversite öğretim üyesi ve elemanlarından oluşan komite izlemelerini, 2013 yılı sonuna kadar sürdürecektir.”

Not: Çevrecilerin düşüncesini ve DSİ kurumunun açıklamasını yayınladık. Hangisi doğru karar size aittir.

Etiketler: , ,
Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.