iyimi boyle bilgi sitesi

Dünyanın En Derin Noktası Olan Mariana Çukuru Hakkında İlginç Bilgiler

İlginç Bilgiler 29 Temmuz 2017
Dünyanın En Derin Noktası Olan Mariana Çukuru Hakkında İlginç Bilgiler

Mariana Çukuru’nu Dünya üzerindeki bilinen en derin nokta olarak biliyoruz.Büyük Okyanus’un batısındaki Mariana Adaları’nın en büyüğü olan ve en güneyindeki adası olarak bilinen Guam Adası’nın güney batısında, Japonya ve Endonezya’nın tam ortasında yer alır.

Mariana Çukuru Hakkında İlginç Bilgiler

1– O kadar derin ki Everest’i ters çevirip başını bu noktaya denk getirsek dahi yüzeye 1 km’lik mesafe kalırdı.

2– Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10.994 metredir. Uzunluğu 2.542 kilometre, genişliği ise 69 kilometredir.

3– Suyun içine atılan 1 kilogram kütleli metalin tabana ulaşması, yaklaşık olarak 1 saat sürer.

4– Mariana çukurundaki dip noktasındaki basınç ise yeryüzündeki basınca göre yaklaşık 1000 kat daha fazladır. Bu basıncın gücünü daha kolay anlatabilmek adına şöyle bir örnek verebiliriz: Ortalama ağırlıktaki bir insanın 30 santimetrekarelik bir alana(yaklaşık olarak dik durduğumuzda yere bastığımız alan) uyguladığı basıncın neredeyse 10.000 katı. Yani, üzerinize 10.000 adet 100 kilogramlık insanın çıkması gibidir. Bu basınçtan ötürü, bu derinlikte suyun yoğunluğu %4.96 civarında fazladır.

5– Mariana Çukuru’nda hayat belirtileri vardır. Yapılan araştırmalar, aşırı basınçlı ve soğuk ortamda yaşayabilen birçok mikroorganizma, balık ve yengeç türünü ortaya çıkarmıştır. Örnek vermek gerekirse; Teleskop Ahtapotu, Dumbo Ahtapotu

6– Buradaki yaşamın temel dayanağı, 300 dereceye ulaşan volkanik püskürmeler ve buradan çıkan sülfürü metabolize edebilen bakterilerdir.

7– Mariana çukurundaki yaşayan balık türlerinin hayatları yüzlerce yılı bulabilmektedir. Buradaki canlıların, Prehistorik Dönemler’den(Tarih öncesi Dönem) bu yana aynı kaldığı düşünülmektedir.

8– 25 Mart 2012 tarihinde ünlü yönetmen James Cameron, “Dikey Torpil(Deepsea Challenger)” adlı özel denizaltısıyla Mariana Çukuru’na tek başına inmeyi başardı. 156 dakikada Dünya’nın tabanına inen, 3 saat incelemelerde bulunan yönetmen James Cameron, beklenenden daha kısa sürede, 70 dakikada yüzeye çıktı. James Cameron tarafından bizzat tasarlanıp Avustralyalı mühendislerce inşa edilen denizaltı, Mariana Çukuru’nda bulunan metrekare başına 7.250 tonun üzerindeki basınca dayanıklıdır.

9– Deniz seviyesindeki basıncın 1.100 kat daha yüksek olduğu derinlikte yaşayan bakteri miktarı, denizin 5-6 kilometre derinliğinde yaşayan bakteri miktarından neredeyse 10 kat fazladır. Derin denizlerdeki çukurlar, ölü deniz canlıları, yosunlar ve diğer organik canlıların oluşturduğu akıntılarla beslendiği için mikrobiyolojik yaşama uygun yerler olarak biliniyor. Ayrıca, bölgede sık yaşanan ve sığ sulardaki maddelerin yer değiştirmesine neden olan depremlerin de derinlerdeki besin zenginliğine katkıda bulunduğu düşünülüyor.

10– Mariana çukurunda bakteriler, bazı ahtapot türleri ve balık türleri yaşıyor.

Mariana çukurunda Yaşayan balıklar

-Balta Balığı
-Futbol Balığı
-Fener Balığı
-Benthocodon
-Ejderha Balığı
-Barreleye Balığı
-Pençediş Balığı
-Işıklı Denizanası
-Fanfin Deniz Şeytanı
-Fenersiler

Yorumlar

Yazıya 2. yorum yapılmış.

sercan 19 Haziran 2018

haberde kullanılan görsel ile mariana çukurunun en ufak bir alakası yok. ilgili görsel the great hole of belize’dir. lütfen şu tip görselleri kullanarak halkı yanlış bilgiledirmeyin.

admin 19 Haziran 2018

Merhaba Sercan, biz wikipedia’dan almıştık uyarınız üzerine değiştirdik. Yeni görseli google haritalardan çekip aldık. Madem bu kadar bilgilisiniz doğru resmin linkini yollayın yayınlayalım. İnsanları yanlış bilgilendirmek gibi bir niyetimiz yok. Burası bilgi paylaşım sitesi sizde katkıda bulunabilirsiniz. Hemen birilerini suçlamak yerine katkı yapmayı deneyin. Teşekkürler.