iyimi boyle bilgi sitesi

Deliksiz Uyku Uyumanın Püf Noktaları

Sağlık 9 Temmuz 2015
Deliksiz Uyku Uyumanın Püf Noktaları

Uyku, bedenimizde her şeyin düzene konulduğu, tedavi edildiği son derece önemli bir süreçtir. Düzenli ve deliksiz kaliteli uyku sadece büyüme çağında değil, her yaşta son derece önemlidir. Uyku, beynin dinlenmesi için gereksinim duyulduğu zaman sanılır. Aksine uyku, beynin vücudun dinlenme ve tamir işiyle meşgul olduğu zamandır. Beynin elektriksel yapısı üzerinde yapılan araştırmalar zihnimizin uyku esnasında en az uyanık dönemde olduğu kadar yoğun çalıştığını göstermiştir. Yoğun iş tempolarından dolayı çoğunlukla uyku sürelerimiz aksar. Saat 22:00 ile 02:00 arası uyku için en önemli saatlerdir. Araştırmalara göre sağlıklı bir uyku için gece geç saatlere kalmadan yatılmalıdır. Kaliteli ve sağlıklı bir uyku için en önemli etkenleri 8 madde altında topladık.

Sağlıklı ve kaliteli bir uyku için gerekenler:

1- Yatma Saatinin Önemi: Kaliteli bir uyku için yatağa yattığınız saat çok önemlidir. En uygun yatış saati 22:00 – 23:00 saatleri arasıdır. Sabah gün aydınlandığında erken uyanmak da uykunun kalitesi için önemlidir. Sabahları geç kalktığınızda örneğin saat 10:00 – 12:00 gibi uyandığınızda gece uykunuz geç geleceği için uyku kalitesi için en önemli saatlerde uyanık kalırsınız. Melatonine hormonu en çok 22:00 ile 02:00 saatleri arası üretilir. Bu hormon sağlığımız için çok önemlidir. Erken yaşlanmadan, kanser oluşma risklerine kadar birçok hastalığı önlemede çok etkilidir.

2- Uyku Süresi: Yatış saati kadar uyku süresi de çok önemlidir. İdeal bir uyku süresi 8 saattir.

3- Oda Sıcaklığı: Yattığınız odanın ısısı çok önemlidir. Ortalama olarak en uygun sıcaklık 18-22 derecedir. Odayı ısıtmak için yada soğutmak için gürültülü cihazlardan uzak durulmalıdır. Odanın sessiz olması ve iyi havalanmış olması gerekir.

4- Yatağın Kalitesi: Sağlıklı bir uyku için yatağın kalitesi çok önemlidir. Eskimiş bir yatakta yatmak da uykunun kalitesini olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden yatağınızın ortası çukurlaşmış ve telleri çıkmışsa, yenilemeyi ihmal etmeyin.

5- Bol Su İçin ve Hafif Akşam Yemeği Yiyin: Günlük su ihtiyacınızı mutlaka almalısınız. Akşam yemeğinde hafif yemekleri tercih edin ve çok fazla yemek yemeyin. Bu uyku kalitesi ve kilo alınması konusunda çok önemlidir.

6- Sigara ve Alkol Kullanımı: Birçok sağlık sorunlarına yol açan sigara ve alkol uyku kalitesini olumsuz yönde etkiler.

7- Stres: En az alkol ve sigara kadar zararlıdır. Stres günümüzün en büyük sorunudur. Gün içerisinde stresli iseniz bu sizin uykunuzu da olumsuz etkileyecektir. Yatağa yattığınızda tüm olumsuz düşünceleri kafanızdan silip atmalısınız. Bunu yapamıyorsanız, bir kitap okuyabilirsiniz. Kitap okurken günlük stresli konulardan uzaklaşabilirsiniz. Araştırmalara göre pozitif şeyler düşünerek mutlu bir şekilde uyuyanlar, sabah uyandıklarında daha zinde ve mutlu kalkarlar. Ameliyathane de anestezi altında uyutulan hastalarda yapılan bir araştırmaya göre, anestezi verilen hasta stresliyken uyuduğunda ameliyat sonunda uyandığında daha stresli ve sorunlu uyanmıştır. Eğer hasta anestezi önce rahat ve sakinse, tüm olumsuz düşünce ve kaygılardan uzaksa ameliyat bitiminde uyandırıldığında tamamen sorun ve rahat bir şekilde zinde uyanır. Bu tür hastaların ameliyat sonrası daha az ağrısı olduğu ve daha erken taburcu olduğu gözlenmiştir.

8- Karanlıkta Uyuyun: Hormonlarınızdan daha fazla faydalanmak için odanızın karanlık olması gerekir. Gece lambaları yatak odaları için uyku kalitesi açısından olumsuz etkiye sahiptir. Gün ışığı akşam saatlerine doğru azalmaya başladığında gündüz saatlerinde salgılanan serotonin hormonu, yerini uyku hormonu olarak bilinen melatonine hormonuna bırakır. Aktif olan diğer hormonların salınımı yavaşlar ve beden ısısı düşüşe geçer. Gece boyunca salgılanmaya devem eden melatonin hormonu, gün ışığına kavuşuncaya kadar devam eder. Ama yattığınız oda aydınlıksa melatonin hormonu salgılanması düzensiz olacaktır. Bu sonuç uyku kalitesi ve sağlımız acısından olumsuzluk yaratır. Uyku hormonu olarak bilinen melatonin serbest radikaller ve diğer toksinlerle savaşan mükemmel bir antioksidandır. Bu sebepleri kaliteli bir uyku, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin yapı taşlarının başında gelir.

Melatonin epifiz bezinin pineolasit adı verilen hücrelerinden salgılanır. Biyoritmi (sirkadyan ritm) belirler ya da biyoritm üzerinde etkilidir. Pineolasit hücreleri ışığa duyarlıdır. Melatonin, kişiden kişiye değişse de yaklaşık olarak 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanan bir hormondur. Hormonun temel görevi İSE vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamaktır. Bunun haricinde melatonin hormonunun güçlü salgılanmasının kansere karşı etkili bir koruyucu etkisi vardır. Bu nedenle lösemi ve diğer kansere yakalananların kesinlikle karanlık odalarda yatmaları istenmektedir. Yapılan son araştırmalara göre hormonun yaşlanmayı geciktirici etkisi de vardır.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.