iyimi boyle bilgi sitesi

Daha Enerjik Olmak İçin 10 Tavsiye

Sağlık 30 Temmuz 2015
Daha Enerjik Olmak İçin 10 Tavsiye

Teknoloji hayatımıza girdikçe günlük işlerimiz daha da kolaylaştı diye düşünebilirsiniz. Evet teknoloji hayatımıza birçok konuda kolaylıklar getirdi ama birçok zorlukları ve sorunları da yanında getirdi. Sabah kalktığımızda zinde ve dinlenmiş uyanmak isteriz. Ama birçoğumuz zinde uyanmayı bir kenara bırakın sanki gece uykuda dayak yemişcesine yorgun uyanır. Peki neden yorgunuz? Bu konuda yapılan araştırmaların sonuçlarını sizler için 10 maddede yayınladık.

1- Cep telefonlarının olumsuz etkileri: Hergün elimizden hiç düşmeyen bu aletin ne kadar enerji emici olduğunu biliyor muydunuz? Çoğu zaman geceleri baş ucumuzda bizimle birlikte yatağa giren cep telefonları tam bir enerji emici vampir gibidir. Uyku düzenimizi sağlayan melatonin hormonunun salgılanmasını üzerinde olumsuz etkileri vardır. Bildiğiniz üzere melatonin hormonu bedenin dinlenip güç toplaması için çok önemlidir. Hayatımıza giren facebook, instagram, twiter gibi sosyal paylaşım sitelerinde gün boyunca koşmaktan bedeniniz yorgun düşmektedir. Elinizden geldiği kadar cep telefonlarını kendinizden uzak tutun. Cep telefonları sadece iletişim için kullanın. Gece yatağınıza yattığınızda cep telefonunu mutlaka kapatın.

2- Hareketsiz hayatın olumsuz etkileri: Eskiden insanlar tarlada, bağda çalışırlarmış. Bütün gün bedenleri çalışan bu insanlar daha sağlıklı ve daha dinçlermiş. Ama günümüzde en çok çalışan organımız parmaklarımız. Elimizde bir cep telefonu ile bütün günü tembel tembel geçiriyoruz. Masa başı işlerle bedenimiz çalışmayarak her geçen gün daha da tembelleşiyor. Hafta 3-4 gün mutlaka uzun yürüşler yapmalıyız. Varsa yakınlarınızda bağ, bahçe oralarda bir şeyler ekerek sağlıklı sebzeler yetiştirebilirsiniz. Bu sayede hem sağlıklı gıdalarınız olur hemde hareket etmiş olursunuz. Unutmayın işleyen demir pas tutmaz. Gün içerisinde kendinizi zinde ve enerjik hissetmek istiyorsanız bol bol hareket etmelisiniz.

3- Az su içmenin verdiği zararlar: Vücudumuzun büyük kısmının sudan oluştuğunu bilmek bile her an suya ihtiyacımız olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır. İngiltere Ulusal Su Konseyi, her insanın sağlıklı bir şekilde hayatını geçirebilmesi için günde 1.6 litre su içmeye ihtiyacı olduğunu söylüyor. Susuz kalındığı vakit, vücut hücreler için gerekli olan madde akışını sağlamakta çok güçlük çekiyor. Bu akış eksikliği de kendimizi daha yorgun hissetmemize sebep oluyor.

4- Gece geç saatlerde yemek yemenin verdiği zararlar: Gece yatmadan önce yemek yiyorsanız bu yaptığınız yanlış beslenme şeklinden dolayı bedeniniz uyurken dinlenemez. Akşamları en geç saat 20:00 civarında yemek yemelisiniz. Saat 20:00 den sonra yemek yemeyi ve atıştırmalık bir şeyler yemeyi kesmelisiniz.

5- Demir eksikliğinin verdiği zararlar: Pek çok kişinin kendisini yorgun hissetmesinin sebebi demir eksikliğidir. Ama çok seyrek kan tahlilleri yaptırdığımız için bunu bilemeyiz. Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız mutlaka bir hekime danışmalısınız. Demir eksikliği konusuna sıkıntılarınız varsa Demir eksikliğinde beslenme yazımızı okuyabilirsiniz.

6- Çok ilaç kullanmanın verdiği zararlar: Aldığınız ilaçların yan etkilerine dikkat etmeli ve doktorunuzun mecburi görmediği ilaçlardan uzak durmanız gerekiyor. İçtiğiniz her ilacı doktorunuza sorarak kullanmaya özen gösterin. Her rahatsızlık için ilaç kullanmayın. Örneğin nezle, grip, öksürük gibi hastalıklarda hemen ilaç kullanırız. Bırakın vücudunuz bu gibi hastalıklara karşı kendini savunsun. Sürekli antibiyotik alımı gibi yanlış tedaviler yüzünden birçoğumuzun bağışıklık sistemi zayıfladı. Unutmayın içtiğiniz her antibiyotik vücudunuzdaki zararlı bakterileri öldürürken beraberinde yararlı bakterileri de öldürürler.

7- Alkol alımının verdiği zararlar: Alkolün sayısız zararını saymaya gerek yok ancak uyku kalitesini düşürdüğünü bilmek bile yeterli olmalı. Alkol beyin hücreleri ve karaciğer hücreleri için çok zararlıdır. Geri dönüşü olmayan hasarlara yol açar. Sağlıklı bir hayat için uykunun ne kadar önemli olduğunu biliyorsanız alkolü hayatınızdan çıkarın, daha enerjik ve sağlıklı günlere adım atın.

8- Stresin verdiği zararlar: Stres de en az alkol ve sigara kadar zararlıdır. Stresli bir hayattan uzak durmalısınız. Gün içerisinde mümkün olduğu kadar stressiz olmaya çalışın. Sizi üzecek olaylardan uzak durun. Yoğun stres sizi gün boyu yorgun olmanıza sebep olacaktır.

9- İşlenmiş hormonlu gıdaların olumsuz etkileri: Gelişen teknoloji bizi GDO’lu ürünlerle tanıştırdı. Keşke bu GDO hayatımıza hiç girmeseydi. GDO’lu ürünler, hormonlu besinler, sunni gübre ile yetiştirilen sebzeler, zirai ilaçlarla zehirlediğimiz meyve ve sebzeler enerjimizi emer. Bu tür gıdalardan mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışın.

10- Baz istasyonları ve manyetik alanların verdiği zararlar: Gelişen teknolojinin en büyük zararlarından biri de radyasyondur. Radyasyon bedenimize zarar verir. Televizyonlar, bilgisayarlar, cep telefonları gibi tüm aletler insan sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Tüm bu olumsuzluklarla mücadele etmeye çalışan bedenimiz gün içerisinde yorgun düşer. Bu olumsuz faktörlerden dolayı enerjimiz düşer. Bu yukarıda saydığımız zararlı etkenleri hayatınızdan uzak tutmaya çalışın.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.