iyimi boyle bilgi sitesi

Beyne zarar veren alışkanlıklarımız

Sağlık 6 Ekim 2017
Beyne zarar veren alışkanlıklarımız

Günlük hayatımızda en çok ihmal ettiğimiz beynimiz, çevresel faktörlerden olumsuz etkilenir. Beyin sağlığımız için bu olumsuz etkileri mümkün olduğu kadar azaltmamız gerekir.

1- Sigara içmek: Birçok organın baş belası olan sigara beyin içinde oldukça zararlıdır. Sigara beyinde, çoklu beyin büzülmesine neden olur ve Alzheimer hastalığına yol açabilir.

2- Kahvaltı yapmamak: Kahvaltı yapmayan kişiler, düşük bir kan şekeri seviyesine sahip olur. Bu durum beyin için yetersiz besin tedarik edilmesine ve sonunda beyin dejenerasyonuna yol açar. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür.

3- Stres: İnsan sağlığını en çok tehdit eden faktörlerin başında gelen stres, beyin için çok zararlıdır. Hayatınızdaki stres faktörlerini mümkün olduğu kadar azaltmaya çalışın.

4- Aşırı ısınma: Çok sıcak ortamlar beyin sağlığı için olumsuz etkiye sahiptir. Aşırı sıcak ortamlar, beyin arterlerinin sertleşmesine neden olarak, zihin gücünün azalmasına yol açar

5- Uyku yetersizliği: Uyku beynimizin dinlenmesini sağlar. Uykudan uzun vadeli yoksunluk beyin hücrelerinin ölmesini hızlandırır. Uyku için beynin gıdası denilebilir. Beyin uyku esnasında dinlenerek güne hazırlık yapar.

6- Yüksek şeker tüketimi: Son zamanlarda şekerin zararını daha fazla duymaya başlamışsınızdır. Şeker tüm vücudun baş belasıdır. Çok fazla şeker proteinlerin ve besinlerin emilmesini durdurur ve dengesiz beslenmeye neden olur ve beynin gelişmesine engel olabilir. Şekerli gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız.

7- Hava kirliliği: Beyin vücudumuzda en çok oksijen tüketen organdır. Kirli havanın teneffüs edilmesi, beyne giden oksijeni azaltır ve beynin veriminde düşüş yaratır. Ayrıca bazı kişiler uyurken kafalarını örter ve yorganın altına iyice girerek uyur. Kafayı örterek uyumak, karbondioksit konsantrasyonunu arttırır ve beyne hasar veren etkilere yol açabilir.

8-Hastalık sırasında beyni çalıştırmak: Hasta olduğumuzda beyin, sağlığımızı tekrar geri kazanmak için bir mücadeleye girişir. Örneğin bir enfeksiyon ile savaşıyorsak, beyin vücut ısısını yükseltir ve bağışıklık sisteminin daha etkin çalışması için çalışır. Hasta iken çok çalışmak veya öğrenmek beyin etkenliğinin azalmasına yol açabilir ve ayrıca beyne hasar verebilir.

9- Az konuşmak: Bu madde genelde erkekler için önemlidir. Çünkü kadınlar zaten bu maddeyi uygulamıyor. Az konuşmak gibi bir sorunları yok. Zihinsel sohbetler beynin etkinliğini geliştirir. Bol bol sohbet etmek ve sosyalleşmek beyin için sağlıklı faaliyetlerdendir.

10- Beyin jimnastiği: Düşünmek beyin jimnastiği için en iyi yoldur, beyni uyaran düşüncelerin eksikliği beyin daralmasına yol açabilir. Çapraz bulmaca ve Sudoku gibi oyunlar iyi bir egzersiz sağlar.

 

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.