iyimi boyle bilgi sitesi

Bebeğim Neden Ağlıyor

Anne ve Çocuk 19 Haziran 2017
Bebeğim Neden Ağlıyor

Bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar her konuda size tam bağımlıdır. Bebeğinizin ihtiyacı olan gıda, sıcaklık, uygun ortam, temizliğin ve konforun sağlanmasından siz sorumlusunuz. Eğer bebeğiniz ağlıyorsa bu ihtiyaçlarından biri tam olarak karşılanamamıştır. Biliyoruz zor oluyor ama bebeğiniz ağladığında ilk olarak ana ihtiyaçlarını gözden geçirip hangisinde bir aksaklık vardır diye düşünmelisiniz. Bebeğinizle geçirdiğiniz zaman arttıkça onu daha iyi anlayacak ve isteklerine çok çabuk cevap verecek hale geleceksiniz.

1- Bebeğim aç ağlıyor: Açlık özellikle yenidoğan döneminde bebeğinizin en sık ağlama sebebidir. Yenidoğan döneminde ilk haftalarda bebekler en geç 2 saatte bir beslenmelidir ve bu beslenmelerde sütünüzün yeterli olduğundan emin olmalısınız. Eğer bebeğinize sütünüzün yetersiz geldiğini düşünüyor ya da ilk hafta doğum ağırlığının %10’nundan fazla kayıp olduysa lütfen doktorunuza başvurunuz.

2- Ağlıyorum çünkü göbeğim çok şişti (Gaz sancısı): Özellikle erkek bebeklerde daha çok görülür. Genellikle ilk 3 ay bebeğinizin tok olmasına, uykusunu almış olmasına rağmen ağladığını görürsünüz ve bu ağlama normal ağlamalarından farklıdır. Bu ağlama ataklarında bebeğiniz ayaklarının karnına çeker, çok sesli ağlar, bu sırada hatta bazen morarır ve kızarır. Bu ağlama atakları eğer daha çok akşama doğru oluyorsa genellikle “Kolik Sancısı” olduğunu söyleyebiliriz. Kolik sancısında ilk olarak bebeğinizin gazını uygun pozisyonlarda çıkarmayı, bebeğinizin karnına masaj yapmayı ve karnına sıcak bez koymayı denemelisiniz. Tabi ki bu dönemde annenin aldığı her besinden bebeğinde etkilendiğini unutmamak gerekir. Bu sebeple annenin gaz yapmayan besinleri ve gaz giderici besinleri aldığından emin olunmalıdır. Eğer bu yaptıklarınıza rağmen halen bebeğinizin gaz problemi devam ediyorsa doktorunuza başvurun onun verdiği bitkisel kaynaklı ilaçlar ve probiyotikler olacaktır. Bunları gaz ataklarının her gün olduğu saatlerin öncesinde bebeğinize verdiğinizde gaz sancılarının azaldığını göreceksiniz.

3- Ağlıyorum çünkü sarılmaya ihtiyacım var: Kendini güvende hisseden bebek rahat uyur. Bebekler yenidoğan döneminde annelerini çok iyi tanırlar. Bu dönemde anneden başka herkes ve her şey onlar için yabancıdır. Bebekler doğumdan itibaren anne kokusunu, anne tenini ve anne bakışlarını bilirler. Kendilerini anne kucağında güvende hissederler. Bebeğiniz yabancı birini gördüğünde, evdeki bir sesten sonra, hatta ani açılan oda ışığından bile korkabilir. Korkması sebebiyle ağlıyorsa annenin sarılmasına, fiziksel temasına ve onu rahatlatarak kendini güvende hissetmesine ihtiyacı vardır. Böyle bir durumda anne bebeğini hemen kucağına almalı çünkü bebeğiniz sizin kalp atışınız, vücut ısınız ve kokunuz ile kendini güvence altında hissedecektir. Böylece tekrar eski sakin huzurlu bebeğiniz olacaktır.

4- Ağlıyorum çünkü yorgunum ve dinlemem gerekiyor: Bebeğinizi sakin bir ortamda uyutun. İlk haftalarda bebekler genellikle günde 20 saate yakın uyuyabilirler. Özellikle ilk hafta bebeğin hastaneden gelmesi ve uzun bir yolculuk geçirdiyse yorgun olacaktır. Ayrıca eve bebeği görmeye gelen birçok insan olduysa ve bebeğiniz tam olarak uyuyup dinlememiş ise ağlamaya başlayacaktır. Böyle bir durumda bebeğinizi evin en sakin odasında götürün, en ideal sıcaklıkta ve hafif loş ışıkta uyutmayı deneyin. Göreceksiniz ki bebeğiniz güzel bir uyku aldıktan sonra ondan mutlusu olmayacaktır.

5- Ağlıyorum çünkü odam ya çok sıcak ya da çok soğuk: Bebeğinizin el ve ayaklarından sıcaklığını kontrol edebilirsiniz, eğer bebeğinizin eli ve ayağı çok soğuk ise ilk olarak eldiven ve çorap ile önleminizi almalısınız. Bir an önce oda sıcaklığını kontrol etmelisiniz. Yenidoğan döneminde özellikle baştan da ısı kaybı olabileceğini unutmayın. Eğer bebeğinizin vücudunu çok kuru görüyorsanız hemen bir derece ile bebeğinizin vücut sıcaklığını kontrol edin. Eğer ateşi yüksek ise hemen bebeğinizin kıyafetlerinden fazla olanları çıkarın. Gerekirse soğuk uygulayın çünkü aşırı sıcak özellikle beyin fonksiyonları için olumsuz etki yapabilir. Bebeğinizin genellikle sizin kıyafetinizden bir kat fazla giyinmesi yeterli olur. Bebeğiniz oda sıcaklığı çok önemlidir.

6- Ağlıyorum çünkü bezim kirli: Bebekler sizin düşündüğünüzden daha fazla hassas ve titizdir. Eğer  bezleri kirli olursa bu onları huzursuz yapacaktır. Bu sebeple siz onu temizleyene kadar ağlayacaktır. Eğer bebeğiniz bir şekilde pişik olduysa doktorunuzla irtibata geçerek en uygun kremi alın ve kullanmaya başlayın. Çünkü böyle durumlarda bebeğinizin altı kirli olmasa bile pişik kısım her beze dokunduğunda bebeğinizin canı yanacaktır. Bu sebeple bebeğinizin altının kuru kalması çok önemlidir. Bebeğinizin bezini değiştirirken özellikle ilk haftalarda çok dikkat ederseniz her bez değişimde ağlamaz hatta keyif bile alabilir. Bez değiştirirken ani hareketlerden kaçının ayrıca bunu bir oyunmuş gibi algılamasına sebep olacak şeklide neşeli bir şeklide yapın. Bez değiştirme işini güzelce neşeli bir şekilde bebeğinize anlatarak yapın. Bez değiştirirken elinizin ve kullandığınız malzemelerin soğuk olmamasına dikkat ediniz.

7- Ağlıyorum çünkü yeni bir diş çıkarıyorum: Bebeğiniz artık büyüdü ve onun her istediğini sesinden ve size bakışlarından anlıyorsunuz. Hatta el hareketlerinden ve gözlerinden ne istediğini anlıyorsunuz. Fakat artık normal olmayan bir şeklide ağlıyor ve eliyle dişlerini kaşımaya çalışıyorsa, sevinebilirsiniz çünkü bebeğiniz ilk dişi için hazırlık yapıyor. Bu dönem dişleri kaşındığı için ve arada bir olan ateşleri sebebiyle biraz sıkıntılıdır. Bu dönem zor olsa da sizin ve bebeğinizin bu yeni dişe alışması çok sürmeyecektir. Bu dönemde ağlama ataklarından kurtarıcı en önemli şey ise diş kaşıyıcıları olacaktır.

8- Ağlıyorum çünkü doktora gitmem gerekiyor: Bebeğiniz yukarıda sayılan nedenlere ve sizin bunlara bulduğunuz bütün çözümlere rağmen ağlıyor ve yolunda gitmeyen şeyler olduğunu düşünüyorsanız bir hekim desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizde ek olarak ateş, kusma, ishal, vücutta kızarıklık, kolunda ve bacağında harekette azlığı gibi ek belirtiler varsa hiç vakit kaybetmeden size en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.