iyimi boyle bilgi sitesi

Batak Nasıl Oynanır

Güncel Bilgiler 15 Ekim 2015
Batak Nasıl Oynanır

Genellike 4 kişiyle oynanan eğlenceli bir kağıt oyunudur. Bir deste kağıt ile oynanır. 4 türlü batak oyunu vardır. Bunlar: Klasik batak oyunu, gömmeli batak oyunu, koz maça batak oyunu, eşli batak oyunudur. Ustalarımıza sorduk bizim için batak oyununu anlattılar. Yazımızda bu 4 çeşit batak oyununu ayrı ayrı anlatacağız.

batak-oyunlari1- Klasik Batak(İhaleli Batak) Oyunu

Bu oyun 4 kişiyle oynanır. Bir deste kağıt yani 52 adet kağıt 4 kişiye 13’er adet dağıtılır. Dağıtma işi bittikten sonra herkes elindeki kağıdın durumuna göre ihaleye girer. İhalede ilk söz sahibi kağıdı dağıtanın hemen solundaki ilk kişidir.  Oyuncunun eli iyiyse ihaleye girer. Eli iyi olmasa bile ilk oyuncu ihaleye en az 5 diyerek girmek zorundadır. Sırasıyla diğer oyuncular elinin durumuna göre ihaleye girip girmemek konusunda özgürdür. Eli iyiyse ve yerden en az 5 el alabilecek durumdaysa ihaleye girer.

Örnek: Oyuncu 6 el alacağını düşünüyorsa ihaleye girerek 6 der. Başka arttıran yoksa, en yüksek sayı ile ihaleye giren oyununun ihalesini alır ve oyuna başlar. Söylediği sayı kadar yerden el almak zorundadır. Alamazsa batar.

Neye göre ihaleye girebiliriz. Elimizin iyi olduğunu nasıl anlarız?

Sırasıyla en güçlü kağıtlar As, papaz, kız, vale, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 sayılarıdır. Güçlü kağıtlara(As, papaz, kız, vale, 10) sahip olmalısınız. Diğer önemli faktör ise koz olayıdır. Bu koz olabilecek kağıt türleri ise; Kupa, Maça, Karo, Sinek‘tir. Mesela elinizde 3 tane kupa, 4 tane maça, 6 tane de sinek var. Sinek üstünlüğü sizdeyse ve bu sineklerin içinde büyük sayılar varsa örneğin as sinek, papaz sinek gibi. İhaleye girebilirsiniz. Koz olarak da elinizdeki en çok kağıt çeşitini söylersiniz. Bu örneğe göre elinizde sinek çok olduğuna göre koz olarak sinek demeniz en mantıklı seçenek olur. Yüksek kağıtlardan elinizde yoksa ihaleye girmeyin.

esli batak oyunuKlasik ihaleli Batak Oyununun Oynanışı

Yerde hangi türe ait kağıt varsa, elindeki o türe ait kağıdı atmalısınız. Ama yere atılan kağıttan daha büyük bir kağıt atmalısınız.

Örneğin; yerde “Sinek 9″ var ve sizin elinizde “sinek 6″, “sinek 10” ve “sinek as” var. “sinek 6″, “sinek 9″dan küçük olduğundan “sinek 6″yı atamazsınız. Sinek 10 veya sinek as atmak zorundasınız. Eğer son oyuncuysanız elbette “sinek 10” atarak yerdeki kağıtları alabilirsiniz. “Sinek ası” daha büyük eller için saklayabilirsiniz. Ama sizden sonra kağıt atacak oyuncu varsa sinek as atmayı tercih edebilirsiniz. Çünkü o oyuncunun elinde sinek vale, kız, papaz olabilir ve siz yere 10 attığınızda sizden sonraki oyuncular daha büyük atacağı için yerdeki kağıdı o oyuncu alacaktır. Eğer elinizde yerdeki sayıdan büyük yoksa, örneğin yine yerde sinek 9 var diyelim ama sizde sadece sinek 6 var. O zaman sinek 6 yı atmak zorundasınız. Eğer elinizde hiç sinek yoksa o zamanda oyunda koz olan kağıt türünden dilediğinizi atabilirsiniz.
Koz atarsanız ve sizin attığınızdan büyük koz atılmazsa eli siz alırsınız, ama elinizde yerdeki kağıt türünden yoksa ve kozda yoksa yine dilediğiniz kağıdı yere atabilirsiniz. Ama attığınız kağıdın bir önemi yoktur. Kozun 2’si diğer renkteki bir kağıdın Asından daha önemlidir.
Oyun yerdeki dört kağıdı alan kişinin tekrar yere kağıt atmasıyla devam eder. Böylece eldeki 13 kağıt bitene kadar devam eder. En fazla puan toplayan oyunu kazanır. Ama oyuna adını veren batak kısmı, oyunda 13 kağıdın da bitmesi yani elin bitmesiyle ortaya çıkar. İhaleye girip de söylediği sayı kadar eli alamayan oyuncu batar. İhaleye giren kişi söylediği sayıdan daha az el alırsa söylediği sayı kadar puan düşürülür. Oyunda ihaleye girmeyen kişiler de en az 1 almak zorundadır, eğer hiç el alamayan olursa o kişi ihaleye giren kişinin söylediği sayıya batar. İhaleye giren oyuncu söylediğinden daha fazla sayıda el alırsa batma durumu tekrar geçerlidir. Ama söylediği sayının 2 fazlasını almasına genellikle batma cezası uygulanmaz. Ama söylediği sayıdan 3 fazla el alırsa yine batar.

Oyunda kazanılan puanlar yaz-boz kağıdında toplanır ve oyun sonunda en yüksek sayıya ulaşan oyunu kazanır. Bazen de oyun için bir hedef konur. Örneğin 51 puana ulaşan oyunu kazanır. Ya da 10 el oyun oynanır. Bu ellerin sonunda en yüksek puanı olan oyuncu oyunu kazanır. Kaybedenler hesabı öder.

2- Gömmeli Batak Oyunu

Gömmeli batak normal ihaleli batak oyunu gibi oynanır. Fakat gömmeli batak 3 kişi oynanır. 52 Kağıt 16’şar şekilde 3 oyuncuya eşit şekilde dağıtılır. Dağıtımdan sonra destede 4 kağıt kalır. O 4 kağıt masaya kapalı bir şekilde konur. İhaleyi söyleyen ve kazanan kişi elindeki 4 gereksiz kağıdı masaya gömer ve masadaki 4 yeni kağıdı alır. Burada iki farklı çeşit oyun şekli vardır. Birisi kanlı batak dediğimiz yerdeki kağıtları ihalecinin görmeden almasıdır. Diğer kansız gömmeli batakta ise ihaleci yerdeki kağıtları görüp alır ama yerden gereksiz kağıt gelirse onları tekrar gömebilir. Ama kanlı batakta masadaki görmediği kağıtları almak zorundadır. Bu oyunda kanlı gömmeli batağı tavsiye ederiz. Çünkü daha eğlenceli.

Gömmeli batakta amaç, yerden koz gelebilme ihtimali ve elindeki az olan renkleri yere gömüp karşı taraftakilere o renkleri atınca kozlayarak küçük kozların iş yapmasını sağlamaktır. Biraz taktik, biraz da şans gereklidir.

3- Eşli Batak Oyunu

Eşli batak, normal bataktan tek farkı masada karşınızda oturan kişiyle beraber ortak oynamanızdır. Karşı karşıya oturan kişilerden kim koz söylerse karşı ortak olan tarafın eli masaya açılır. İhale normal batakta olduğu gibi 5’ten değil iki kişinin ortak aldığı için 7’den açılır.

Örnek vermek gerekirse;  Elinizde 4 parça kozunuz var. Karşı tarafta da koz çıkabilme ihtimaline göre 2-3 sayı fazla söyleyebilirsiniz. Sizin alacağınız ve onun alacağı sayılar toplanacağı için ihalede rahat olabilirsiniz. Ortaklar arasında el ile ilgili konuşmak yasaktır. Çaktırmadan iletişim kurmayı deneyebilirsiniz :)

batak-nasil-oynanir4- Koz Maça

Oyun 4 kişiyle oynanır. Koz maça, normal eşsiz batağın aynısıdır. Sadece koz olarak elinizdeki “maça” dediğimiz siyah ok şeklindeki kağıtlara göre söylenir. Adından da anlaşılacağı üzere bu oyunda koz maçadır. Bu oyunda ihale yoktur. Herkes oyunda el aldığı kadar puan kazanır. Oyunda herkes kaç el yapabileceğini söyler ve puan cetveline yazılır. Tüm oyuncular elinin gücüne göre yerdeki kağıtları toplamaya çalışır.

Örneğin: El alma sayınız için oyunun başında 4 dediniz. O zaman oyunun sonunda bu 4 eli almış olmanız gerekiyor. Yoksa söylediğiniz sayının 10 katını eksi puan olarak alırsınız yani bir güzel batarsınız. Ama 4 deyip de 4 aldıysanız artı 40 puan hanenize eklenir.

Oyunda söylediğin el alma miktarını en fazla 2 el geçebilirsiniz.

Yine örnek vermek gerekirse; oyunda 4 el alacağınızı söylediniz ama 7 aldınız. Bu sizin battığınızın göstergesidir. Eksi 40 puan alırsınız. Ama 6 el aldıysanız ve 4 el dediğiniz için 4*10=40 puan artı 2 elde fazla aldınız toplam 42 puan hanenize yazılır.

En çok puan toplayan oyunu kazanır. Belli bir hedef puan konulabilir. Örneğin 101, 151, 201 gibi bu sizin zamanınıza kalmış.

Yorumlar

Yazıya 3. yorum yapılmış.

Arsiz bela 25 Mart 2017

Güzel olmuş.

cevdet kayacan 27 Ekim 2017

lötfen açın

KENAN Bey 26 Aralık 2018

Daha detaylı videolu anlatım olmuş olsaydı daha iyi olurdu bence her bir oyun için detaylı anlatım olmalı videolu şekilde açıklama güzel Ama yeterli değil.!?