ALT Nedir ve Neden Yükselir

Sağlık 5 Kasım 2015

Kandaki ALT değerleri karaciğer ile ilgili sorunları teşhis etmemizde çok önemli bir rol oynar. ALT ve AST hekimler tarafından en çok istenen kan testlerdir. AST/ALT oranı sağlıklı kişilerde 0.7–1.4 arasında olmalıdır.

yuksek-alt-degeri

AST ile ilgili yazımıza ulaşmak isterseniz AST Nedir ve Neden Yükselir linkine tıklayabilirsiniz.

ALT Nedir?

Normalde kanda düşük düzeylerde seyreden ALT değerleri, en çok karaciğer hasarı olduğu durumlarda hasarlı hücrelerden açığa çıkarak kanda yükselir. Karaciğer dışında, böbrek hasarında da ALT seviyesi yükselir.  ALT, az miktarlarda kalp, iskelet kasları, pankreas hücrelerin hasarında kana salınan bir enzimdir.

ALT testi, kandaki alaninaminotransferaz (ALT) enziminin seviyesini ölçer. Vücutta çeşitli organ ve ast-neden-yukselirdokularda üretilen ALT enziminin kandaki seviyeleri bazı hastalıklarda tanı koymada yardımcı olur. Viral hepatit, kronik hepatit gibi karaciğer hastalıklarında ALT, AST enzimine göre daha fazla yükselir. AST daha yüksekse, bu laboratuvar verisi kötü prognoza yani hastalığın kötüye gittiğine dair önemli bir bulgudur.

ALT (SGPT) normal düzeyi nedir?

 

ALT enziminin normal kan düzeyi: 7 – 40 U/L\”dir.

Erkeklerde: 10-40 U/L’nin arasındadır,

Kadınlarda: 7-35 U/L arasındadır

alt-nedir-ve-neden-yukselirALT Neden Yükselir?

1- Safra yollarının tıkanması

2- Alkol kullanımı

3- Karaciğer yağlanması: Obezite(şişmanlık), sağlıksız beslenme

4- İlaçlar ve toksinler

5- wilson Hastalığı

6- Karaciğer kanseri

7- Viral hepatitler

8- Polimiyozit

9- Şoklar ve şiddetli yanıklar

10- Alfa 1 antitripsin eksikliği

11- Dermatomiyozit

12- Lösemi

13- Kaslarda gelişen nekroz ve gangren durumlarında

14- Çölyak hastalığında

ALT Neden Düşük Çıkar?

1- Mağnezyum eksikliğinde

2- Aşırı kahve tüketimlerinde

3- Dengesiz beslenme

4– İdrar yolu enfeksiyonlarında

5- B16 vitamin eksikliğinde ve kullanılan bazı ilaçlar.

ALT değerinin yüksek olmasının birçok sebebi olabilir. Örneğin Hepatit hastalıklarında da yüksek çıkabilir. Hepatit karaciğerin iltihabı demektir. Bu iltihap çok ilaç kullanımı, alkol kullanımı veya virüsler sebebiyle olabilir. Tam olarak sebebinin anlaşılması için bazı testler yapılması gerekir. Ayrıca batın ultrasonu yapılması gerekebilir. Virüslerden Hepatit A, B,C, E  virüsleri neden olabilir. HBs Ag, Anti HBc Ig G ve M, HBe Ag, Anti HAV Ig G ve M, Aniti HCV bakılması gerekir.

Sonuç olarak ALT yüksekliğinin sebebi doktorunuz tarafından mutlaka bulunmalı ve tedavi edilmelidir.

Yorumlar

Yazıya 185. yorum yapılmış.

1 2 3
Kadri 6 Haziran 2017

Hocam ast 67
Alt 146
Ferritin 132.8 sizce önemli bir sorun varmı bide epilepsi ilaçlarını kullanıyom şimdiden teşekürler hocam

gökce demirel 3 Temmuz 2017

Hocam alt değeri 39 çıkmış 17.yasindayim sınır 23 sıkıntı var mıdır

betül dondurmacı 9 Temmuz 2017

hocam 26 yasındayım ALT 6 referans arali[i 0-45 UL
AST 10 0-35 UL

Sevim Sağır 17 Temmuz 2017

Merhaba hocam kizim 2.5 yasinda bebekliginden beri karaciger enzimleri yuksek cikiyor. En son ast 50 cikti korkulacak birsey var mi acaba..

Yusuf dursun 11 Eylül 2017

Merhaba hocam çocuğum beş aylik ast 73 alt 120 çıktı bi sorun var mi

Zerrin Taşkıran 21 Eylül 2017

Hocam iyi akşamlar, benim Creatine Kinase(CK) 1321 çıktı normal aralık (29-168) imiş.

irfan çakır 7 Kasım 2017

HOCAM AST 50.26 ALT 83.93 BU NE ANLAMA GELİYOR TEŞEKKÜRLER.

Nuran Büyüksaraç 9 Kasım 2017

AST – 52. AlT-83 yüksek gözüküyor fikriniz nedir çokmu yüksek tşkler

Gökhan TUAL 22 Kasım 2017

Hocam 29 yaşındayım 84 kilodan alkol sıfata kahve içmem (ast 30.6) 1-40 (alt 44.5) 1-41 arası olmasına ramen alt yüksek çıkıyor ben birde rejim yapıyorum teşekkür ediyorum şimdiden

admin 22 Kasım 2017

Merhaba gökhan, değerleriniz kötü değil ama biraz kilo verdiğinizde daha iyi olacaktır. Özellikle göbek çevresindeki yağlardan kurtulmanızı öneririz.

Hasan uzun 27 Kasım 2017

Merhaba hocam işyerinden kantahlili yapıldı
Alt90
Alp 118
Çıktı bu değerler çalışmama engelmidir büyük hastaneye sevketdi iş yeri doktorumuz şimdiden teşekkürler

admin 27 Kasım 2017

Merhaba, değerleriniz yüksek. Bir dahiliye hekiminin kontrolü uygun olacaktır. Göbek çevrenizde fazla kilolarınız varsa zayıflamanızı öneririz.

Seyfi 5 Aralık 2017

Alt 679
Ast 351
Hocam babam 2000 de baypas ameliyatı oldu yaş 74 şeker hastası kalp ilaçları kullanıyor ve insülin kullanıyor değerlerin düşmesi için öneriniz nedir

admin 6 Aralık 2017

Değerleri çok yüksek, kullandığı ilaçlardan da olabilir. Kardioloji ve dahiliye hekimlerinin karşılıklı görüşüyle durumunda bir değerlendirilme yapılmalıdır. Uygun olursa karaciğeri etkileyen bazı ilaçlar değiştirilmelidir. Göbek çevresinde yağlanma varsa, basit bir diyet ve günlük yürüyüş yapmalıdır. Geçmiş olsun.

Rabia 13 Aralık 2017

Merhaba bebeğim 3 aylık ALT değeri 106 çıktı çok mu yüksek bi değer

selim bodur 5 Ocak 2018

merhaba hocam benim alt değeri 56 digeride o -41 cikti alkol kullanman size nasil peki bu durum

Melek 5 Ocak 2018

Tiroid ilacı kullanıyorum haşimato hastayım 75”ilk ilaç kullanıyorum doz yüksek gelmiş bu yüzden ast 69 Alt 109 sorunum nasıl çözülecek cevabınız içim şimdiden teşekkür ederim

Vediha Dönmez 6 Ocak 2018

Meraba hocam 54 yaşındayım ALT 60 AST 58 ALKALEN Fosfataz 150 cıkdı sizce nasıl

Hakan 9 Şubat 2018

Uzman Erbaş İçin Heyet Raporu Hazırlıyordum Her şeyi geçtim iç hastalıkları doktoru ALT (SGPT) dedi ve Tekrar Kan ver dedi. ( Aç Karnına ve Bol Su İç Dedi ) ALT IU/L değeri 50 Acaba Nasıl Düzelebilir Yada Sıkıntı Cıkar mı ?

Hacer türk 12 Şubat 2018

Ast 44 alt 76 Alp 171 ggt 51 bir sorun var mı acaba cevaplarsaniz sevinirim

Ahmet 13 Şubat 2018

Hicam merhabalar kan değerinde hepsi normal olup alt değeri 63 cıktı alkol kullanmıyorum 19 yasindayim doktorum yüksek dedi ama ilaç felan vs yazmadı sizce değer normalmidir

mustafa 19 Şubat 2018

mrb ben ms hastasıyım fingolimod ilaç kullanıyorum ALT 59 norma mi aralıgı 0-50

Buketkya 3 Mart 2018

Merhaba bugün kan testi yaptırdım annemle Alt sgpt
0-33 u/l çıktı alkalen fosfataz (Alp ) 35-105 U/L çıktı bu nedir ?

Ercan Yeniçeri 23 Mart 2018

Hocam 150 lik eutrox troid ilacı kullanıyorum. Ast 47 alt 116 geldi. Sonuçlar hakkında bilgi verir misiniz.
Ne yapmam gerekir.

MUSTAFA KILINÇ 26 Mart 2018

ALT DEĞERİM:86 AST DEĞERİM DE : 37 ÇIKTI,İKİ DOKTORA GÖSTERDİM NORMAL DEDİLER,SİZCE DE NORMAL MI?

Mercan akın 27 Mart 2018

Alt değerim 6 ay önce 33 iken şimdi alt değerim 143 hocam neden olabilir

cigdem has 11 Nisan 2018

merhaba hocam 14 yaşında bir oğlum var alt118 ast 74 trigliserit 213 ürik asit 7,5 bu sonuclara göre ne yapmam gekekir.dr 2, kez kan tahlili yaptırmamızı istedi.tesekkürler

Bunlar da var!
Emilia Clarke Kimdir

Emilia Clarke Kimdir

17 Nisan 2016
En İyi Alman Filmleri

En İyi Alman Filmleri

20 Eylül 2015
Into the Badlands Dizisi

Into the Badlands Dizisi

23 Kasım 2015
Sonakshi Sinha Kimdir

Sonakshi Sinha Kimdir

20 Ağustos 2017
Algı Eke kimdir

Algı Eke kimdir

25 Mayıs 2016