ALT Nedir ve Neden Yükselir

Sağlık 5 Kasım 2015

Kandaki ALT değerleri karaciğer ile ilgili sorunları teşhis etmemizde çok önemli bir rol oynar. ALT ve AST hekimler tarafından en çok istenen kan testlerdir. AST/ALT oranı sağlıklı kişilerde 0.7–1.4 arasında olmalıdır.

yuksek-alt-degeri

AST ile ilgili yazımıza ulaşmak isterseniz AST Nedir ve Neden Yükselir linkine tıklayabilirsiniz.

ALT Nedir?

Normalde kanda düşük düzeylerde seyreden ALT değerleri, en çok karaciğer hasarı olduğu durumlarda hasarlı hücrelerden açığa çıkarak kanda yükselir. Karaciğer dışında, böbrek hasarında da ALT seviyesi yükselir.  ALT, az miktarlarda kalp, iskelet kasları, pankreas hücrelerin hasarında kana salınan bir enzimdir.

ALT testi, kandaki alaninaminotransferaz (ALT) enziminin seviyesini ölçer. Vücutta çeşitli organ ve ast-neden-yukselirdokularda üretilen ALT enziminin kandaki seviyeleri bazı hastalıklarda tanı koymada yardımcı olur. Viral hepatit, kronik hepatit gibi karaciğer hastalıklarında ALT, AST enzimine göre daha fazla yükselir. AST daha yüksekse, bu laboratuvar verisi kötü prognoza yani hastalığın kötüye gittiğine dair önemli bir bulgudur.

ALT (SGPT) normal düzeyi nedir?

 

ALT enziminin normal kan düzeyi: 7 – 40 U/L\”dir.

Erkeklerde: 10-40 U/L’nin arasındadır,

Kadınlarda: 7-35 U/L arasındadır

alt-nedir-ve-neden-yukselirALT Neden Yükselir?

1- Safra yollarının tıkanması

2- Alkol kullanımı

3- Karaciğer yağlanması: Obezite(şişmanlık), sağlıksız beslenme

4- İlaçlar ve toksinler

5- wilson Hastalığı

6- Karaciğer kanseri

7- Viral hepatitler

8- Polimiyozit

9- Şoklar ve şiddetli yanıklar

10- Alfa 1 antitripsin eksikliği

11- Dermatomiyozit

12- Lösemi

13- Kaslarda gelişen nekroz ve gangren durumlarında

14- Çölyak hastalığında

ALT Neden Düşük Çıkar?

1- Mağnezyum eksikliğinde

2- Aşırı kahve tüketimlerinde

3- Dengesiz beslenme

4– İdrar yolu enfeksiyonlarında

5- B16 vitamin eksikliğinde ve kullanılan bazı ilaçlar.

ALT değerinin yüksek olmasının birçok sebebi olabilir. Örneğin Hepatit hastalıklarında da yüksek çıkabilir. Hepatit karaciğerin iltihabı demektir. Bu iltihap çok ilaç kullanımı, alkol kullanımı veya virüsler sebebiyle olabilir. Tam olarak sebebinin anlaşılması için bazı testler yapılması gerekir. Ayrıca batın ultrasonu yapılması gerekebilir. Virüslerden Hepatit A, B,C, E  virüsleri neden olabilir. HBs Ag, Anti HBc Ig G ve M, HBe Ag, Anti HAV Ig G ve M, Aniti HCV bakılması gerekir.

Sonuç olarak ALT yüksekliğinin sebebi doktorunuz tarafından mutlaka bulunmalı ve tedavi edilmelidir.

Yorumlar

Yazıya 133. yorum yapılmış.

1 2
derya karakoç 5 Ağustos 2016

Iyi günler trigliserid 245
Alt 64.0
LYM% 45.0
NEU% 49.3
EOS#0.0
EOS%0.0 bunlar özellikle siyahla yazılmış anlamını öğrenebilirmiyim

Metin aca4 15 Ağustos 2016

Merhaba hocam ben kronik hepatit b hastasiyim alt degerim 258 bu ciddi bir sonucmudur

Şener 29 Ağustos 2016

Merhabalar bugün karaciğer testi yaptırdım, geçen hafta tatile gittim orda her gün alkol aldım ve birde kene yapıştı (kemere gitmiştim) aradan 9 gün geçti bu akşam testi yaptırdım AST 73 ALT 98 çıktı bu ne olabilir bana yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

samet adiyaman 19 Ekim 2016

Meraba hocam kan testı yaptırdım saglık raporu icin ast degeri 386 alt degeri124 ldh ıse 839 cıktı ve ben son 2 haftadır yag yakıcı kullanıyorum spor esnasın da. Bundan ola bılır mi

admin 20 Ekim 2016

Merhaba Samet, muhtemelen çok yüksek kilo sorununuz var. Hemen zayıflamaya başlasanız çok iyi olacak. Ldh 839 çok yüksek bir değer. Bir diyetisyen doktorunun kontrolünde zayıflamanız gerekiyor. Yağ yakıcı kullanmayın. Zayıflamak için az yemek yiyin ve spor yapın.

eMRE KARAKOLCU 11 Kasım 2016

kan tahlilinde alt değerim 140. feritinin 449 çıktı. feritin 2senedir bu seviye idi ama alt ilk kez yuksek cıktı. aşırı derecede kırmızı et tüketiyorum. karaciğer ultrasyonu çekılmıstım gecen sene hafıf yaglanma demıstı doktor.. solgarın engınar tabletını kullanmaya basladım. yapmam gereken baska ne var?

admin 11 Kasım 2016

Merhaba Emre, göbek çevresindeki yağdan mutlaka kurtulmanız gerekiyor. Kilo vermeye devam edin.

Huseyin celik 11 Kasım 2016

10 yasinda oğlum değeri 450 demir düşük nedendir

Hasan 12 Kasım 2016

11 yasinda oglum var kan tahlili ac karnina ALT 106 AST 97 seker 135 cikti hocam tavsiyeniz varmi durumu ciddimi yardimci olurmusunuz

admin 12 Kasım 2016

Merhaba, oğlunuz çok cips, salam, kola gibi zararlı hazır gıda tüketiyor mu? Kilosu var mı? Öncelikle bu tip sorunlar varsa onları halletmenizi öneririz. Özellikle göbek çevresinde yağlanma varsa, spor yapmalı. pc ve cep telefonu başında daha az vakit geçirsin.

Mustafa 16 Kasım 2016

S.a hocam kan sonucunda ALT 80 çıktı beynine hücum eden bu şeyler var çok rahatsız ediyor aptal gibi yapıyor bu kan sonucu ile alakalı mıdır? Tşkler. Saygılar.

muhammed 16 Kasım 2016

Merhaba hocam ben kronik hepatit b hastasiyim ALT 101 AST 52 cikti bi tavsiyeniz var mi? Ne yapmaliyim. Tesekkurler.

akın 16 Kasım 2016

meraba hocam.benim ALT değerim 270.1 çıktı AST ta 127.3 çıktı.21 yaşındayım iştahımda falan bişey yok normal yerinde iştahım.bundan öncede bu iki değerlerim daha düşüktü şimdi yükselmişler.nedeni ne olabilir hocam.

admin 16 Kasım 2016

Merhaba değerleniz çok yüksek çıkmış, bir dahiliye hekime kontrol olmanızı tavsiye ederiz.

seda bekar 17 Kasım 2016

Merhaba,hepatir be taşıyıcısıyım.Test sonucum da AST 17.91,ALT 15.61,GGT 8,74 çıkmış.herhangibir sıkıntı var mıdır acaba?tşk.

admin 17 Kasım 2016

Hepatit taşıyıcı olarak değerleriniz normal. Beslenmenize ve kilonuza dikkat etmeniz size fayda sağlayacaktır. Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durun.

Tarık 23 Kasım 2016

Yaşım 17 roaccutan kullanıcısıyım 1. Ayım ALT değerim
71.5 çıktı çokmu fazla veya sorun teşkil edermi

Tugay 7 Aralık 2016

17 yaşındayım alt 232 ast 200 total bilirubin 2.12 direkt bilirubin 1.23 sebebi ne olabilir ve tedavi için ne yapmam gerekiyor ?

Aziz 7 Aralık 2016

Merhaba hocam bemim AST 57 ALT 121 çıktı ne yapmam gerekiyor

mustafa yıldız 9 Aralık 2016

yaşım 60 alt 187 ast74 trigesit 288 diğer tektiklerim normal kemik erimem var tiroid normal nodül var günde bir 100 lük levitron alıyorum bu alt veast için ne yapmalıyım teşekkürler

admin 9 Aralık 2016

Merhaba Mustafa bey, Alt değerinizin yüksek olmasının birçok sebebi olabilir. En çok görülen sebep karaciğer yağlanması ve ilaç etkileşimleri. Size tavsiyemiz karaciğer ultrason çekimidir. Eğer karaciğer kaynaklı bir sorun değilse ilaç etkileşim açısından doktorunuzun görüşünü almalısınız. Geçmiş olsun.

Muhammet 23 Aralık 2016

Ürik asit 7,4 ALT 52 CIKTI KAN TAHLILI SONUCLARIMDA HOCAM NE YAPMALIYIM BI PROBLEM TESKIL EDER MI ILGINIZ ICIN TESEKKUR EDERIM.TEK BOBREKLE YASAMIMI SURUYORUM HOCAM

Ridvan 26 Aralık 2016

Merhaba anneme zature oldugu soylendi Alkalen Fosfotaz 234. ALT 156. AST 43.
Degerleri bu sekilde en son sonuclara gore nasil bir yol izlemeliyiz

Mehmet 2 Ocak 2017

Merhabalar oğlum 17 yaşında alt 64 ast 36 çıktı . Ayrıca karaciğerin de yağlanmasına arınmış 2 bölgeye rastlandı ultrason sonucu . Ne yapmalıyım .Teşekkürler

admin 2 Ocak 2017

Sağlıklı beslenme ve düzenli sporla karaciğer yağlanması sorununu çözebilirsiniz. Kesinlikle gazlı içecek ve şekerli gıdalardan uzak durmalı. Alkol ve sigara kullanmamalıdır.

REYHAN 4 Ocak 2017

slm hocam oglum bı ıs yerının mulakatına gırıdı tahlıllerde atl 49 cıkmıs bunda bı sorun teskıl edermı sıgara alkol hıc kulanmadı kıloda cok fazla yok arkadsı nın tahlılınde 149 cıkmıs bır ay sonra tekarar tahlıl olmus 47 cıkmıs mulakatta elemısler aceba ılk tahlılde oglumun degerı 49 cıkmıs bı sorun olurmu tsk

Hacer yuce 20 Ocak 2017

Hocam bu korkulacak bir durumu şimdiden teşekkürler
Ürik Asit Kristali (Mikroskobik) 0,00
Kalsiyum Okzalat Kristali
(Mikroskobik)
0
Böbrek Epiteli (Mikroskobik) 0,00
Diğer Kristal 0,30
Yorum –
Biyokimya Num. Alma : 06.01.2017 14:12:04 Num. Kabul : 06.01.2017 14:39:47 Onay Tar : 09.01.2017 09:32:19
Glukoz (AKŞ) 81 mg/dL 70 – 105
Kreatinin 0,62 mg/dL 0,50 – 0,90
Üre 24,3 mg/dL 16,6 – 48,5
AST [H] 34,1 IU/L < 32
ALT [H] 55 U/L < 33
Sodyum (Na) 140 mmol/L 135 – 145
Potasyum (K) 4,51 mmol/L 3,5 – 5,5
Total Kolesterol 199 mg/dL < 200
Trigliserid [H] 178 mg/dL < 150
HDL Kolesterol [L] 36 mg/dL 45 – 65
LDL Kolesterol 127 U/L < 130
Demir(Fe) 141 ug/dL 50 – 170

admin 21 Ocak 2017

Merhaba Hacer, değerleriniz çok kötü değil ama hdl düşük. Yani spor yapmalısınız ve fazla kilolarınızı vermelisiniz.

ALPER KARAMAN 1 Şubat 2017

mrb hocam oğlum nisan sonunda 13 yaşına girecek. 53 kilo civarında. aç karna kan tahlili yaptırdık. ALT 63 – AST 34- kreatinin 51 şeklinde sonuç çıkmış. ALT en fazla 41 olması gerekiyormuş. normal değerden yüksek galiba. cips kola gibi besinleri çok tüketiyor. ne yapmalıyız teşekkürler

admin 1 Şubat 2017

Merhaba Alper Bey, çocuğunuz acil olarak cips ve kola gibi yapay yiyeceklerden uzak durmalıdır. Spor yapmalı hareketli uğraşlar edinin. Mesela futbola meraklı ise futbola yazılsın. Kesinlikle meyve ve sebze ağırlıklı sağlıklı bir beslenme programı uygulayın. Kilosu fazla zayıflaması gerekiyor. Bunları yaptığınızda çocuğunuzun kan değerleri düzelecektir. Aksi takdirde genç yaşlarda karaciğer ve diğer sistemler ile ilgili ciddi sıkıntı yaşayacaktır.

Ahmet simsek 1 Şubat 2017

FMF hastasıyım alt 84 çıkmış alakası var mı acaba FMF le

Zeynel Petek 6 Şubat 2017

Merhaba Hocam.
Benim ALT(SGPT) değerim. H 50 IU/L 0-41 yazıyor.
Doktorum yarın aç karnına gel ultrasona sokacağız dedi, Karaciğer değerlerim çok mu yüksek ne yapmam gerekiyor.

admin 6 Şubat 2017

Merhaba Zeynep, yarınki ultrason kontrolünüzde karaciğer ile ilgili bir sorun olup olmadığına bakılacak. Bu değere göre tahminimiz az miktarda karaciğer yağlanması sorununuz olabilir. Bunun için dengeli ve sağlıklı beslenme ve spor önerebilir. Yarınki sonucunuzu buraya tekrar bildirirseniz daha kapsamlı bir şekilde yardım edebiliriz.

mesut ertık 7 Şubat 2017

mrh hocam SGPT ALT H51 U/L 0 41
SGOT AST 35 U/L 0 38

Neslihan yılmaz ıçar 8 Şubat 2017

Hocam iyi akşamlar höz ameliyatı olucamda hepatit b taşıyıcısıyım ALT 11 AST 15 çıkmış bi sorun çıkarmı ameliyat olmamı engellermi

Emel çağlayan 8 Şubat 2017

Merhaba değerlerim çok yükseköi sizce ne olabilir Asl 46. Alt 123 çok sitede oldum

Ali Can Sirkeli 9 Şubat 2017

Hocam bu gün doktora gittim ALT 110 çıktı.Normal değerler 0-41 arasında yazıyo 1 ay sonraya ultrason randevusu aldım bu bir ay içinde ne yaparsam düzelebilir bir sıkınrı teşkil ediyomu

admin 9 Şubat 2017

Merhaba göbek çevresinde yağlanma varsa, yani göbeğiniz fazlaysa kilo vermeniz yararınıza olacaktır. Ultrason sonucunda karaciğer yağlanması çıkabilir. Doktorunuz size diyet önerebilir. Spor yapmanızı ve dengeli beslenmenizi öneririz.

Ali Can Sirkeli 9 Şubat 2017

Sıkıntı teşkil ediyomu korkulacak bir şey var mı peki

Ayse mutlu 9 Şubat 2017

Merhaba,annem kronik migren hastasi hergun 2-3adet avmigren hapi kullaniyor.kan tahlili yaptirdigimiz da AST 196 ALT 323 kullanmis oldugu ilaç nedeniyle olabilirmi

admin 10 Şubat 2017

Merhaba Ayşe, ilaç etkileşimi karaciğer enzimlerini etkileyebilir. Bir dahiliye hekimine muayene olmanızı öneririz.

Tekbire 20 Şubat 2017

Merhaba hocam 24 haftalik hamileyim bugün kontrole gittim tahlil sonuclarım ast 48 alt 60 çikti doktorum dahiliyeye yonlendirdi.kan tahlili ve ultrasyon istedi yarın çekilcm..kalp ritim bozuklugu var bende.bunla bir ilgisi olabilirmi tesekkurler

admin 21 Şubat 2017

Merhaba ciddi bir sorun çıkacağını düşünmüyoruz ama en doğru kararı muayene bulgularıyla doktorunuz verecektir.

yesim kolay 22 Şubat 2017

Merhabalar
ast 116 alt 232.7 çıktı ne yapmami onerirsiniz
Teşekkürler

Rahman 27 Şubat 2017

Merhaba Hocam
T.kolesterol 196
Gel kolesterol 37
Ldl kolesterol 134
Ast 38 alt 59 bu değerler nedir alt 59 diye sağlık raporu alamıyorum gastroenteroloji ye yonlendirildim sizce durum nedir